Det är för många som pajar min bild av Uppsala

Jag lovar bättring 2020. Gör du?

Jag försöker summera 2019 och det blir lite knepigt. Jag, som kallar mig Uppsalalover, kan liksom inte att bara älska och hylla längre.
Det är för många som pajar min bild av Uppsala.

Jag vill ha ett rejält jävla nyårslöfte. Jag vill att vi lovar att vara snälla. Att vi slutar skjuta, våldta och överfalla varandra. Att blinka i rondeller, att aldrig mer ropa domarjävel till en 15-åring på barnens fotbollsmatcher, att plocka upp skräpet, att sluta sno cyklar, mobba och blanda droger i andras drinkar.

 

När 2020 närmar sig sitt slut vill jag skriva om hur våra allsvenska fotbollslag gjort en strålande säsong, hur vi tampats om SM-guld i innebandy, bangolf och badminton. Att Stadsträdgården är en trygg och mysig plats där vi ses även när mörkret fallit på. Att Botan åter fyllts av folk under en, eller ett par, grymma konserter i solnedgången. Att man äntligen fått tummen ur röven och börjat bygga den där nya arenan.

 

Jag vill blicka tillbaka och minnas stående ovationer från Företagargalan och Idrottsgalan på Slottet, hur Uppsala än en gång visade att det är här bandyfesten ska hållas. Jag vill gärna ha jublat över beskedet att det äntligen ska hållas en deltävling i Melodifestivalen i vår stad. 

Och att pensionärerna har råd att åka buss, att Citypassagen och Påvel Snickares gränd är platser där vi och våra barn rör sig fritt oavsett tid på dygnet.

Och att man kan ta ett glas vin på UKK utan att behöva ringa och kolla om man eventuellt tänker ha öppet.

 

Ni som bränner bilar som fritidssysselsättning, ni som tycker att det är en fräsch idé att droga kvinnor på krogen, ni som lever i en egen bubbla där man visar var skåpet ska stå genom att skjuta varandra. Ni som gör Uppsala hårt, kallt och fult.
Hur summerar ni 2019?
Som ett piggt och ystert år? Helt i er smak och riktning?

Och hur ser er drömsummering ut i december 2020?

 

Jag kan lova att vara snäll. Att inte skjuta, våldta och överfalla någon, att blinka i rondeller, att aldrig ropa domarjävel, att plocka upp skräpet, att inte sno cyklar, mobba eller blanda droger i andras drinkar. För sjutton, jag kastar in ett löfte om att inte visa fula fingret till de som glömmer att blinka i rondeller också.

Kan du?

Följ ämnen i artikeln