Första knölarna under klubban

Nu är första färskpotatisen här – för 1 250 kronor kilot

Första, andra och tredje.

Så enkelt var det att förköpa sig på potatis för 1 250 kronor kilot.

Men det var å andra sidan årets första färskpotatis.

Ja, herregud. Vad gör man inte för att försöka glömma snödrivorna som tornar upp sig bakom en?

Man åker på potatisauktion i akt och mening att framkalla lite midsommarstämning med färskpotatis.

Och det är inte jag som är galen utan det prånglades verkligen ut skånsk nypotatis på PrisXtra i går. Alla var välkomna att bjuda på askarna med 400 gram plugg.

Jag ropade in min för 500 spänn. Det blir 1 250 kronor kilot.

Pengarna går till Haiti

Potatisarna har odlats av Patrik Torle i Varalöv i särskilda växthus med specialframtagna lampor, som låter potatisarna växa under de mest idealiska förhållanden.

Redan i september sattes mammapotatisarna under ljuset för att börja grodda.

Nästan ett halvår senare ropade livsmedelsjätten Axfood in hela partiet på 16 kilo för 755 kronor kilot.

PrisXtra, som fick en tilldelning, beslutade att auktionera ut dyrgriparna och skänka alla intäkter plus en dubbling direkt till Rädda Barnens arbete på Haiti.

Maria Culha köpte sina knölar för 400 kronor just därför:

– Ja, pengarna går ju till Haiti.

Dan Bremler, som också hostade upp fyra hundringar, hade andra skäl:

– Ja, det är ju kul att få vara först. Jag ska äta dem med en bit sill.

Med guldklimparna i fast grepp sökte jag upp en lämplig lekkamrat: simpel löjrom för ynka 790 kronor kilot.

Sedan vände jag ryggen mot snödrivorna som gör utsikten väldigt trist och enahanda och försökte framkalla om inte midsommar så i alla fall något slags vårstämning.

Vitt vin till potatisen

Dillkokt färskpotatis, hackad rödlök, rörd crème fraiche och löjrom. Ett glas kylt, vitt vin.

Men, nej.

Färskpotatisen smakade inte färskpotatis alls.

Jag hade en läskig känsla av att drivorna skulle välla in genom fönstret vilken sekund som helst.

Men jag vill passa på att tacka min chefredaktör Jan Helin som stod för potatisen, för hade jag pröjsat den själv hade jag varit ännu deppigare nu.

Följ ämnen i artikeln