Trump fattade beslutet men skyller på Biden

Det var ex-presidenten Donald Trump som fattade beslutet att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Ändå skyller han misslyckandet på Joe Biden.

Han är inte ensam. Kritiken mot Biden är så omfattande att den kan hota hans chanser att bli omvald.

I februari förra året skrev Trump under ett avtal med talibanerna om att dra tillbaks de amerikanska trupperna. Ett beslut Trump hyllade och som Biden fick i knäet när han tog över.

Det enda Biden gjorde var att flytta fram datumet för tillbakadragandet några månader. Allting talar för att slutscenerna i Afghanistan blivit desamma om Trump suttit kvar som president.

Ändå riktar ex-presidenten nu skarp kritik mot Biden och kallar hans hantering av tillbakadragandet inkompetent och misslyckat.

– Afghanistan är den mest pinsamma krigsutgången i USA:s historia, hävdar Trump.

Trump menar bland annat att man borde evakuerat alla diplomater och utlänningar först, innan soldaterna togs hem.

Men vad hade hänt om alla utländska ambassader stängt och evakuerat all sin personal, inklusive biståndspersonal? Vilken signal hade det skickat till det afghanska folket och den afghanska armén?

Det hade också skapat panik i Kabul och andra städer på precis samma sätt som nu.

Sanningen är att USA inte ensamt kunde diktera följderna av sitt tillbakadragande. Det fanns åtminstone två andra parter som hade ett stort inflytande på utgången, talibanerna och den afghanska regeringen och dess armé.

En ville förneka USA ett ärofyllt slut. En vek ner sig helt.

Ett annat av kritikernas argument som även hörs här i Sverige, är att det hade räckt med att under några år låta 4 000 amerikaner vara kvar för att avskräcka talibanerna från att försöka inta de större städerna och bevara status quo.

Biden får bära hundhuvudet för USA:s misslyckanden i Afghanistan.

Skjuta upp katastrofen

Det hade visserligen skjutit upp katastrofen men kaoset hade sannolikt varit detsamma den dag USA dragit sig ur. Dessutom hade det långa kriget fortsatt med förluster på båda sidor.

Säkert kunde den amerikanska reträtten planerats och utförts skickligare men något bra slut på USA:s och Natos krig i Afghanistan fanns helt enkelt inte.

Många, både amerikaner och andra, är besvikna över att 20 år av krigföring, 2 biljoner dollar av satsade pengar, 3 500 döda utländska soldater, 45 000 döda civila afghaner slutade i ett sådant totalt fiasko.

När man är besviken så letar man efter en syndabock.

Därför är det ofrånkomligt att Joe Biden får bära hundhuvudet för det amerikanska misslyckandet. Det är han som just nu sitter i Vita huset. Det är han som har makt att fatta besluten.

Han kunde ha skickat tillbaka stridande förband när han såg hur den afghanska armén kollapsade med valde att inte göra det. Han är ytterst ansvarig.

Även om det kanske inte är helt rättvist så är Biden den president som för alltid kommer att förknippas med det kaotiska tillbakadragandet som försvagat USAs anseende som supermakt.

Donald Trump och republikanerna är givetvis inte sena att utnyttja detta.

”Afghanistan är den mest pinsamma krigsutgången i USA:s historia”, säger Trump och skyller misslyckandet på Joe Biden.

Talibanerna avgör Bidens öde

Det är bara drygt ett år kvar till mellanårsvalen till kongressen och drygt tre år till nästa presidentval.

Krigsförlusten är Bidens värsta motgång hittills som president.
Vi vet ännu inte hur talibanerna kommer att styra. Kanske fortsätter de även framöver att visa upp en mer resonabel sida för att få behålla en del av det utländska biståndet. Kanske låter de bli att ännu en gång ge en fristad åt allsköns islamistiska terrorister som planerar attacker mot väst.

Kanske lyckas USA den närmaste veckan evakuera de tusentals afghaner som arbetat för den amerikanska krigsmaskinen och som USA lovat en fristad. Förhoppningsvis uteblir flyktingströmmen.

Då kanske det pinsamma slutet på kriget långsamt faller i glömska. Då kanske skadan för Biden inte blir så stor.

Men om Afghanistan åter blir centrum för terrorplanering mot USA och västvärlden så kommer domen över Biden att bli mycket hård. Så hård att den till och med kan hota hans chanser att bli återvald. Detta trots att det amerikanska folket i grunden håller med Biden om att det var dags att avsluta USA:s längsta krig.

Men stödet kan snabbt förvandlas till dess motsats om följderna blir alltför negativa.

Här syns afghaner kämpa för att få plats på ett amerikanskt flygplan som lämnar landet.