Ett sätt för Putin att hålla sig kvar vid makten

Bakom den odramatiska regeringsombildningen i Ryssland döljer sig något mycket mer spännande.

Den utgör starten på ett försök från president Vladimir Putin att hålla sig kvar vid makten.

Om Putin ska följa den ryska grundlagen så måste han lämna presidentmakten 2024.

För en ledare i en auktoritärt styrd stat är det alltid ett riskmoment. Om Putin inte vet vem som kommer till makten efter honom kan det vara någon som försöker hämnas eller ta politiska poänger på att ställa Putin inför rätta för att han har berikat sig själv under sin tid vid makten eller för beslut som han fattat.

Kanske försöker efterträdaren ta ifrån Putin de miljoner han stoppat undan och låta honom ruttna i en cell.

Därför vill Putin ha någon form av livförsäkring när han lämnar presidentposten.

I Ryssland har det spekulerats senaste året om hur Putin tänker göra för att fortfarande behålla makten i praktiken.

Kort efter president Vladimir Putins årliga tal i parlamentet avgick Rysslands regering.

När jag besökte Ryssland i höstas under några veckor träffade jag inte en enda ryss som trodde att Putin bara skulle avgå helt frivilligt.

Favorittipset var att den förre KGB-agenten skulle övertala Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko att gå samman med Ryssland och bilda en ny nation. Det skulle innebära en ny konstitution med möjlighet för Putin att bli president över det "nya" landet.

Idén har dock varit minst sagt impopulär både bland vitryssar i största allmänhet och hos Lukasjenko i synnerhet.

Europas sista diktator

Lukasjenko vill gärna ha kvar rollen som Europas sista diktator.

Därför var Putin tvungen att titta på andra möjligheter.

Genom att minska presidentens makt och ge parlamentet mer att säga till om försöker Putin bereda marken för sig själv som någon som kan fortsätta dra i trådarna mer i bakgrunden. Exakt hur det kommer att gå till är för tidigt att säga ännu.

Tydligt är att Putin inte vill upprepa det gamla tricket med ett direkt jobbyte med sin premiärminister Dmitri Medvedev. Det var ett alltför uppenbart sätt att kringgå konstitutionen och ge honom en ny möjlighet att komma tillbaka som president senare. När det hände 2012 blev medborgarna förbannade. Det var första gången det ryska folket på allvar visade sitt missnöje med Putin genom att gå ut på gatorna och demonstrera.

I och med att Medvedev avgår redan nu som premiärminister så kommer det inte att se ut som att de bara byter jobb ifall Putin tar över rollen efter 2024.
Den Putinlojale Medvedev får nu en roll som vice ordförande i Rysslands säkerhetstråd där Putin är ordförande. Men inget hindrar att han om fyra år ställer upp som presidentkandidat.

Folkomröstning

Något överraskande ska ryska folket få säga sitt om de konstitutionella förändringarna. Skulle de mot förmodan säga nej har Putin tid på sig att hitta på något annat sätt behålla greppet.

Vladimir Putin har haft makten i Ryssland sedan slutet av 1999. Därmed är han den ledare som suttit längst efter Josef Stalin.

Han har under en stor del av denna tid varit rätt populär hos det ryska folket. Han har visserligen inskränkt demokratin på vägen men han har samtidigt skapat stabilitet efter den vilda västern-mentalitet som rådde när han tog över. Dessutom har han fram till nyligen levererat en stadigt ökande levnadsstandard till en majoritet av ryssarna.

Det senare har dock blivit allt svårare med de ekonomiska sanktionerna mot landet och den allt sämre ekonomin.

Kanske är Putin redo att efter 2024 låta någon annan vara regimens ansikte utåt så länge han själv kan kontrollera makten.