Fler sjukskrivna än arbetslösa en klar valfråga

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-03-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Arbetslösheten blir ingen stor valfråga. Det blir däremot sjukskrivningarna.

Förra året var det fler som var sjuka än som var utan jobb.

Statsminister Göran Persson har spått att sjukskrivningarna kommer att bli en stor fråga under nästa mandatperiod. Han har med stor sannolikhet fel. Det kommer att bli en stor fråga redan i årets valrörelse.

Nya siffror visar nämligen att det nu är fler som är borta från jobbet eftersom de är sjukskrivna än för att de inte har ett jobb.

304 000 personer gick under förra året helt arbetslösa eller sysselsattes genom Ams.

Samtidigt var i genomsnitt 400 000 personer sjukskrivna – varje dag. 240 000 av dem hade varit sjuka längre än en månad. 120 000 hade varit sjukskrivna i mer än ett år.

Exploderande kostnader

Sjukskrivningarna är inte bara ett problem för dem som drabbas och som uppenbarligen inte får den hjälp de behöver. Det innebär också en påfrestning på statskassan av en omfattning som gjort att finansminister Bosse Ringholm höjt ett varnande finger. De exploderande kostnaderna för sjukförsäkringen kan tvinga regeringen att skjuta annat angeläget på framtiden.

1998 kostade sjukpenningen 18,6 miljarder, redan det var en hög summa. Men bara tre år senare hade kostnaderna fördubblats till drygt 36 miljarder.

Problemet med de ökande sjukskrivningarna har en klar könsaspekt. För tjugo år sedan var det lika många kvinnor som män som var borta från jobbet på grund av sjukdom. I dag är 64 procent av de sjukskrivna kvinnor. Något att hugga tag i, Gudrun Schyman och Maud Olofsson?

Att kvinnor blir mer sjuka än män förefaller att ha med den kvinnodominerade offentliga sektorn att göra. Kommuner och landsting är helt enkelt sämre arbetsgivare, deras anställda blir ofta sjukare än privatanställda.

Individuell plan för sjukskriven?

LO:s ekonomer har specialstuderat de ökande sjukskrivningarna i sin ekonomiska vårrapport. Och de lanserar en helt ny tanke. Nämligen att försäkringskassan borde kopiera Ams.

Ams har gått från passivt utbetalande av a-kassa till så kallad aktiv arbetsmarknadspolitik. Det innebär att man bland annat gör upp individuella planer för de arbetssökande.

Försäkringskassan arbetar sällan på samma sätt. Planer på att få använda sjukpengen även till behandlingar går ständigt i stöpet. Pengar för att hålla de sjuka under armarna ekonomiskt betalas ut lika passivt som a-kassan gjorde tidigare.

Det blir man inte frisk av. Däremot blir man förbannad.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln