Bo Lundgren under attack - från Leijonborg

Spelar Lars Leijonborg (fp) ett falskt dubbelspel?

Med infernalisk systematik undergräver han förtroendet för moderatledaren Bo Lundgren.

Lars Leijonborg kliver nu fram och säger att han, och inte Bo Lundgren, bör bli statsminister i en borgerlig regering. Redan till lunch i går delades knappar med texten "Ja, Leijonborg som statsminister" ut i partiets valstuga i Stockholms city.

Kravet är bara den senaste i en lång rad av fp-attacker mot moderaterna under valrörelsen.

Lars Leijonborg slog i början av veckan fast att det är helt omöjligt att sänka skatterna med 130 miljarder som moderaterna vill.

Folkpartiet har återkallat vallöften för drygt 11 miljarder kronor eftersom partiet anser att ekonomin försämrats kraftigt på senare tid. Pilen var även denna gång riktad mot moderaterna.

En judaskyss

Leijonborg, som fram till valet företräder det minsta borgerliga partiet i riksdagen, upphävde för ett par veckor sedan rösten och sa att det är dags att sluta mobba Lundgren. Uppmaningen uppfattades som en judaskyss.

Folkpartiet har tagit över moderaternas integrationspolitik. Kravet på kunskap i svenska för att bli svensk medborgare har moderaterna drivit länge. Men nu blev det folkpartiets väg till framgång.

Folkpartiet har också tagit över delar av moderaternas skolpolitik. Numera driver även fp kravet på en nationell skolpeng.

Lars Leijonborg påstår att han vill ha en borgerlig fyrpartiregering. Bara vid en nationell kris kan han tänka sig att samarbeta med socialdemokraterna.

Desto märkligare att folkpartiet ägnat en stor del av valrörelsen åt att undergräva förtroendet för borgerlighetens största parti - moderaterna.

Möjligen är förklaringen väljarna. De tar sällan klivet över blockgränsen. Ska ett borgerligt parti växa måste det knycka väljare från ett annat.

Enligt Sifo har folkpartiets operationer haft effekt. 45 procent av dem som nu uppger att de kommer att rösta på folkpartiet kommer från moderaterna.

Frågan är alltså om Lars Leijonborg är en falskspelare när han hävdar att han kämpar för en borgerlig regering. I handling underminerar han i alla händelser förtroendet för det borgerliga alternativets ledande parti.

Leijonborg, som vistats i politikens centrum i mer än 30 år, har tidigare visat att han är pålitlig maktspelare. Så sent som för ett år sedan avvärjde han skickligt en kupp för att få bort honom som partiledare.

"Bättre än Lundgren"

Folkpartiets krav på att Leijonborg ska bli statsminister följdes av kristdemokraterna. De vill att Alf Svensson ska vara den borgerliga statsministerkandidaten.

- Han är ett snäpp bättre än Lundgren, meddelade Inger Davidson, vice ordförande.

Maud Olofsson (c) har tidigare hävdat att hon vill bli landets första kvinnliga statsminister. Totalt finns alltså fyra borgerliga kandidater till posten.

I dag, timmarna före SVT:s avslutande valdebatt, försöker partiledarna lappa ihop sprickan. Ett gemensamt torgmöte hålls i Stockholm. Det lär inte räcka.

Följ ämnen i artikeln