Gör som jag – rösta för sommartiden

Annars kanske EU drar in den

I dag sparkar valrörelsen igång på allvar med statsminister Stefan Löfvens sommartal i eftermiddag i Norrtäljes Societetspark.

Men den här kolumnen handlar inte om valet utan om en annan fråga som många uppfattar som viktig. Den gäller om vi ska behålla sommartiden eller inte.

Sverige införde sommartid 1980 och bytet mellan vinter- och sommartid sker sista söndagen i mars och i oktober klockan 02, vår tid. Förändringen är synkroniserad över hela EU och det anses vara väldigt viktigt att den gäller alla länder för att kalibrera exempelvis tåg- och färjetidtabeller.

Det kan man begripa. Det som däremot är svårt att förstå är att hela EU tvingar oss i norr att uppleva natten redan på eftermiddagen under delar av de fem månader som vintertiden gäller.

Med Finland i spetsen har 70 000 medborgare skrivit under ett så kallat medborgarinitiativ vilket gjort att EU-kommissionen dukat under och arrangerat en omröstning om det är vinter- eller sommarinitiativ som ska gälla. Omröstningen är rådgivande.

Hela frågeställningen andas dock att det medborgarna i de 28 medlemsländerna ska ta ställning till är sommartidens vara eller icke vara. Inte vintertiden, eller normaltid som den rätteligen kallas.

Det anser jag är helt fel. Det intressanta för oss som bor i norra EU borde vara om vi kan få midvintermörkret att verka kortare. I den andan vore det en befrielse att göra sommartiden till normaltid. Det vill säga ha den året om.

Då skulle inte mörkret sänka sig över Mellansverige vid 14-tiden i 1,5 månader. Norrland skulle tyvärr få behålla sitt vintermörker, det kan inga tidszoner i världen rucka på.

Nu har alltså EU-kommissionen öppnat för dig och mig att ha inflytande i den här frågan till följd av medborgarinitiativet. Här kan du avge din röst.

Men det är bråttom. Bara fyra dagar återstår, den 16 augusti sätts streck för omröstningen som alla kan delta i. Enligt den senaste noteringen har Sverige som medlemsland inte avgett sin röst. Men du har all rätt i världen att säga ditt ändå.

Det har jag gjort och mitt svar till EU-kommissionen är att jag tycker det ska vara sommartid hela tiden. Då blir de ljusa eftermiddagarna något fler.

Och vinterns mörka morgnar kanske vi kan stå ut med. Då är det ju ändå bara morgon och de flesta är på väg till jobb eller utbildning.

Rösta, för fan. Gör livet lite ljusare för oss alla.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Nu drar det igång på allvar
    28 dagar kvar till valet och nu är det bråttom, bråttom för de partier som vill hyfsa sina siffror. I dag håller både Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) sommartal i Göteborg respektive Norrtälje. Samtidigt börjar årets valaffischer sättas upp. Det hettar till nu.
  2. Först – men inte sist
    På tisdag hålls valspurtens första, men långt från sista, partiledardebatt. De förhoppningsvis utvilade partiledarna möts i Dagens Industris och Expressens gemensamma debatt som hålls i Göteborg. Den 27 augusti är det dags för Aftonbladets, på Cirkus i Stockholm.
  3. Debuterar efter tre år
    Först ut i SVT:s traditionella partiledarutfrågningar är Ebba Busch Thor (KD) som till och med tagit Bert Karlsson till hjälp för att klara sitt lilla parti kvar i riksdagen. Thor är debutant i det här sammanhanget eftersom hon valdes 2015, året efter det senaste förlustvalet.
  4. Då blir det allvar
    På torsdag inleds utlandsröstningen, det vill säga för de som vill rösta på ambassader och konsulat. Valdeltagandet brukar ligga kring 30 procent och de flesta röstar borgerligt. Dock inte på Centern, i alla fall inte i förra valet, men många på Fi. 1979 avgjorde utlandsrösterna valutgången.
  5. Victoria till Estland
    I år besöker Victoria och Daniel de tre baltiska staterna för 100-årsjubileet av återupprättande av deras oberoende 1918. På söndag har det blivit dags för Estland. Lite märklig är hela tillställningen eftersom man dragit ett streck över decennier av sovjetisk överhöghet.

Veckans citat

”De små människornas makt ligger i deras antal.”

Alberto Moravia, italiensk författare och journalist, död 1990.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.