"Händerna under täcket för hälsan"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skarvarna flyger tätare över skärgården nu, de blågröna algerna närmar sig söderifrån och den heta rötmånaden gör det näst intill omöjligt att sätta en ordentlig surdeg. Tikarna löper i trakten så den stora hunden är galen. Den lilla flämtar tröstlöst i skuggan. Björkarna slokar, blommorna vissnar och gräset lyser brunt.

Dagens Nyheter skriver att det lönar sig att runka mycket i tjugoårsåldern. Tidningen hänvisar till en studie från Australien som antyder att ju fler utlösningar en man får mellan 20 och 50 års ålder, desto mindre är risken för prostatacancer senare i livet.

Forskarna anser att regelbundna utlösningar förhindrar att skadliga ämnen ligger för länge i prostatans små gångar. En av dem citeras:

- Ju mer man låter gångarna spolas rena, desto mindre kan ligga kvar och skada cellerna runt omkring.

Händerna under täcket alltså, för hälsans skull!

Maskinisten har fått en knäpp, går upp tidigt på morgnarna och ägnar hela dagarna åt att försöka dra upp en enorm gädda som stryker och slår i det ljumma vattnet utanför vassen. Fisken blir större och större varje dag.

Snart är den ett obeskrivligt monster. Maskinisten muttrar om filmen "Hajen", byter drag och jiggar på spinnspöet, agnar mete med småabborrar och mäskar med räkor.

Resultatlöst. Gäddan är för smart.

Det går inte att föra ett intellektuellt samtal med mannen längre eftersom han är sjukligt besatt av en enda tanke. Det gröna odjuret nere i bräckvattnet har gripit tag om hans själ och håller den i ett järngrepp.

- Den jäveln ska upp, säger Maskinisten entonigt. Jag får snart ta nät, eller i värsta fall dynamit...

I Florida sitter min gamle chef Jan Steinmann och trivs med solen. Det var han som startade TV 3, och var bolagets chef under de första vilda åren.

Nu har han skaffat sig 10 000 smokingar. Jo, ni läste rätt. Tiotusen smokingar. De ingick när han köpte uthyrningskedjan "Mr Formal" med säte i Sarasota.

Sarasota ligger på Floridas västkust, inte långt från Pompano Beach, där Ingemar "Ingo" Johansson drev hotell en gång i tiden. Det sägs att de svenska käringarna på besök tyckte så mycket om "The Champ" att de bäddade sängarna själva.

Hur som helst. Jan Steinmanns "Mr Formal" är Floridas största smokinguthyrningsfirma med 90 anställda, 14 filialer och 80 representanter spridda över delstaten.

- Visst saknar jag media lite grann, sa Steinmann på telefon häromdagen, medan han jagade en vattenmockasinorm som smitit in i garaget. Men huvudsaken är att jag är kvar i underhållningsbranschen...

En tuxedo, en smoking alltså, är inget man skojar om i USA. Bröllop, skoldanser, födelsedagar, firmafester och välgörenhetsevenemang; jänkarna älskar att klä ut sig, och "Mr Formal" har mer än fyrtio modeller att välja på för den som vill bli elegant. Modellerna har namn som: La Vida, Valencia, Toulon, Essex tails och Jordan. "Mr Formal" grundades för 25 år sedan och hyr ut lackskor, västar, skjortor och andra tillbehör också. Det finns till och med smokingar utan polyester.

- Det är en kanonbusiness, sa Steinmann. Vi köper en smoking för 60 - 70 dollar. Så hyr man ut den 60 gånger och sedan säljer man den för vad man köpte den för"

Efter de stormiga åren på TV 3 ägnade sig Steinmann åt hästuppfödning i England. Sedan tyckte inte minst hans fru att de behövde lite "retirement" och "sunshine".

De var golfpensionärer i ett år.

- Sedan tröttnade jag och gick till en business broker. De kom med den här grejen och jag slog till, säger Steinmann. Jag har aldrig haft det så bra som i smokingbranschen. Svärsonen sköter firman så jag jobbar när jag vill.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln