Skolfotot – för dyrt för många

Uppdaterad 2012-09-27 | Publicerad 2012-09-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hösten är skol- och dagisfotograferingarnas tid. För en familj med tre barn kan det totalt bli en utgift på 1 500 kr. Dessutom är försäljningsvillkoren hårda och risken att få betala ännu mer stor. Det är dags för både bättre konkurrens och modernare teknik.

Det är svårt att vara en kritisk konsument när det kommer till fotograferingen på förskolor och skolor. Vi betalar snällt de skyhöga priserna – för vem vill säga nej till det barn som strålar över bilderna i kuvertet som kommit hem till påseende? Särskilt svårt är det när det handlar om skolbarn som vill byta bilder med varandra för att klistra in i den (dyra) kompisboken som också brukar finnas med i paketet. Och kylskåpsmagneten och alla andra versioner av barnet med och utan klasskamraterna…

Det vanliga är att ett antal bilder erbjuds till ett paketpris på 400-500 kronor. Vill du bara köpa ett porträtt och en gruppbild är priserna satta så att det blir nästan lika dyrt. De allra flesta väljer därför att köpa hela paketet.

Föräldrar som vill få sina barn fotograferade skriver under ett avtal där de accepterar att få hem bilder till påseende. Det är alltså upp till föräldern att se till att de bilder man inte vill ha blir returnerade. Sker detta inte inom en, ofta kort, tidsperiod så anses bilderna vara beställda och ska betalas.

Tidningen Råd och Rön har berättat om några riktiga skräckexempel där ett par dagars fördröjning med bilder eller betalning lett till hur människor tvingats betala mångdubbelt högre priser. I värsta fall hinner kraven också gå till inkasso.

Tidigare kunde föräldrarnas skuld för skolfoton och annat skrivas över på barnet när det fyllde 18 år. Men efter påtryckningar från framför allt Kronofogden och Rädda Barnen kom en lag 2009 som förbjuder detta. Fortfarande händer det dock att 18-åringar krävs på skolfotoköp som är gjorda före 2009. Det är ett oskick!

Det finns skolfotoföretag som inte skickar hem kuvert med bilder. Istället hänvisas föräldrarna till en hemsida där de kan logga in och se foton på sitt barn. Det känns som ett mycket modernare sätt att arbeta, mer miljövänligt och utan samma försäljningstryck som det hemskickade kuvertet innebär. Dessutom går det att beställa digitala foton som kan laddas in i en fotoram. Enligt Fotus, som lägger ut bilderna på nätet, har företaget inte förlorat i försäljning och dessutom minskat sina egna kostnader drastiskt.

Med en modernare hantering borde även priserna för oss föräldrar bli lägre. För det är inte rimligt att ett antal foton ska kosta som ett halvt barnbidrag.

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi |
Aftonbladet

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln