Matkostnaderna rusar lätt iväg

Publicerad 2012-10-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varningsklockorna du ska lyssna till om du inte vill lägga alltför mycket pengar på mat

Matkostnaderna rusar lätt iväg. Av trötthet, bekvämlighet eller praktiska skäl så är vi inte alltid så goda konsumenter som vi vill vara. Då kan det vara skönt att veta att ibland är det en dålig affär att veckohandla på stormarknad.

Det finns en lång rad varningsklockor som det är bra att lyssna till om du inte vill lägga alltför mycket pengar på mat. Alla känner vi till hur mycket mer och framför allt onyttigt som hamnar i korgen om vi handlar när vi är hungriga.

Kampanjvaror är också något att se upp med. Ofta finns inte ordinarie pris utsatt i reklambladet så det är svårt att veta hur stor vinsten egentligen blir.

En annan luring är löftet om att spara genom att köpa flera varor av samma sort, som ”ta tre….”. Jag brukar roa mig med att kontrollräkna hur stor vinsten blir och har sällan kommit över en krona per konservburk.

Även varor som säljs till ordinarie priser kan ha prismarkeringar och skyltas som om det är fråga om ett sänkt pris när det inte är det. Louise Ungert, chef för konsumentfrågor hos Konsumentföreningen Stockholm, brukar ge mig en lektion då och då i hur vi lockas att köpa mer än vi tänkt. Hon anser bland annat att röda lappar bara ska få användas när det verkligen är fråga om tillfälligt lägre pris på en vara.

Andra knep som vi är väl bekanta med är placeringen av varor som mjölk längst in i affären och andra varor utplacerade på strategiska ställen.

Vi har också fått itutat oss att det är bra att handla på stormarknad. Men det är inte alltid sant. Ofta lockas vi att handla större eller fler förpackningar av en vara och förbrukar vi inte det vi köpt blir det ju bara bortslängda pengar. Konsumentverket gjorde för många år sedan en undersökning som visade att, i en tredjedel av de undersökta kommunerna, så var matkassen billigare i en lokal butik och inte på stormarknaden. Och i fler fall där stormarknaden var billigast var skillnaden så liten att den åts upp av transportkostnaden.

Vi vill handla mer ekonomiskt måste vi också bli bättre på att ta tillvara på den mat vi handlar.

Konsumentföreningen gjorde för två år sedan en undersökning som visade att 57 procent av maten, som hushållen slängde, fortfarande var fullt ätbar. Brittisk undersökning visade på 63 procent. Ofta är det mejerivaror och ägg som vi slänger bara för att ”Bäst före”-dagen passerat. Då tänker vi till exempel inte på att datum är satt utifrån att äggen ska kunna förvaras i rumstemperatur och har vi dem i kylen håller de ytterligare flera veckor. Lukta, smaka, känn är enkla råd för att inte slänga bra

mat, och därmed pengar, i soporna.

Och glöm inte att äta innan du handlar mat.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln