S kan inte gå till val med Löfven en gång till

S fortfarande under 25 procent i Aftonbladet/Demoskop

Socialdemokraterna kan inte möta väljarna en gång till med Stefan Löfven i spetsen.

Stödet har länge legat mycket lågt och är nu 23,4 procent, enligt Aftonbladet/Demoskops nya väljarbarometer.

Årets första väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop innehåller inte några större förändringar jämfört med förra månaden.

Sverigedemokraterna är fortsatt största parti och Liberalerna ligger under riksdagsspärren.

Statsminister Stefan Löfven.

Politiken har legat nere under helgerna och sparkar igång på allvar först nästa vecka med riksdagens partiledardebatt.

Men Socialdemokraterna ligger fortfarande dåligt till, i den här mätningen uppgår stödet till 23,4 procent.

Det är nära 5 procentenheter lägre än i valet 2018. Det motsvarar omkring 300 000 väljare. 

Valresultatet, det lägsta sedan Sverige blev en demokrati, var 28,3 procent. Sedan i somras har det högsta stödet varit 24,3 procent.

 

Bara sju gånger sedan valet 2014, då Stefan Löfven blev statsminister, har stödet för partiet legat över 30 procent, det som en gång i tiden betraktades som en närmast otänkbar lägstanivå.

Det är svårt att se att Socialdemokraterna kan möta väljarna igen med Stefan Löfven i spetsen.

Han valdes till S-ledare 2012 i en för Socialdemokraterna mycket svår tid. Efter tio månader med Håkan Juholt vid rodret var självförtroendet i botten.

Stefan Löfven återställde lugnet och återtog regeringsmakten för partiet. Han har gjort sin plikt och mer därtill.

Men om Socialdemokraterna inte ganska snart kravlar sig upp ur sin djupa svacka är det svårt att se hur de ska kunna möta väljarna en gång till med Stefan Löfven i spetsen.

 

Direkt efter Januariavtalet var klart ökade stödet för Socialdemokraterna. Men sedan tycks kritikernas beskrivning, att Socialdemokraterna genomför en borgerlig politik, ha fått fäste. Opinionssiffrorna dalade.

Det krävs en stor pedagog för att förklara varför Socialdemokraterna bland annat sänker inkomstskatten för dem som tjänar mest och, enligt facken, avser att göra inskränkningar i lagen om anställningsskydd.

Den pedagogiska förmågan besitter inte Stefan Löfven och därmed är det många som i dag klassar honom som en svikare. Alternativt en förlorare. Eller bara ointressant. 

Oavsett vilket så är det ingen bra utgångspunkt för en ledare som vill leda sitt parti till vinst. Då krävs spänst i stegen, ett leende på läpparna, krut i argumenten och ett stort mått jävlar anamma. Inget av det finns i Löfvens kappsäck just nu.  

Socialdemokraterna kan inte möta väljarna en gång till med Stefan Löfven i spetsen. 

 

Det är, såvitt bekant, är bäst att tillägga, ingen som utmanar Löfven om partiledarposten (S). Den allmänna inställningen tycks vara att han stannar på sin post så länge han vill.

Men det är en uppfattning som snabbt kan ändras om regeringsinnehavet står på spel. Socialdemokraterna gillar inte att vara i opposition. De åtta åren mellan 2006 och 2014 var en mara.

I den här mätningen från Aftonbladet/Demoskop stöds de fyra partierna bakom Januariavtalet, S, MP, C och L, av 40,8 procent av väljarna. Högeroppositionen, det vill säga M, KD och SD, samlar betydligt fler, 48,6 procent, och ligger alltså nära egen majoritet i riksdagen.

 

Tillsammans med Vänsterpartiet, det enda oppositionspartiet till vänster om samarbetspartierna, har oppositionen i dag ett stöd på 57,7 procent.

Två av januaripartierna ligger bättre till i dag än i valet, Centern och Miljöpartiet. Men deras uppgångar, 0,9 respektive 0,4 procentenheter, kompenserar inte på långa vägar för Socialdemokraterna och Liberalernas förluster.

Liberalerna är i fortsatt djup kris och tappar ytterligare stöd, till 3,1 procent, i den här mätningen. Det är svårt att förstå hur de ska komma upp på banan igen.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.