Världens rikaste man vill rädda planeten – men också sin image

Amazongrundaren Jeff Bezos, 56.

När världens rikaste man plötsligt donerar hisnande summor för att möta klimathotet kan man vara rätt säker på en sak.

Motiven är inte är helt osjälviska.

Särskilt när Jeff Bezos bolag Amazon tillhör världens värsta utsläppare och dessutom betalade noll kronor i skatt 2018.

Det ligger nära till hands att misstänka att Jeff Bezos plötsliga givmildhet dikteras lika mycket av en vilja att tvätta rent Amazons och Bezos rykten som av en önskan att göra något för klimatet.

Men oavsett motiv går det inte att komma ifrån att det skickar en kraftfull signal när världens rikaste är beredd att använda sin personliga förmögenhet för att hjälpa till med klimatomställningen. Särskilt stark är den signalen i USA där president Donald Trump fortsätter förneka människans klimatpåverkan.

Amazons affärsidé som gjort Bezos stenrik är att skeppa varor i enskilda paket till konsumenter över hela världen. Bolaget avslöjade i september förra året för första gången sitt eget klimatavtryck, totala utsläpp på 44,4 miljoner ton koldioxid. Enligt New York Times lika mycket som 600 000 tankbilar fulla med bensin. Därmed tillhör bolaget de värsta 150 till 200 utsläpparna i världen.

Lyssnade på sina anställda

Vid sidan av alla transporter handlar det även om molntjänster som Amazon tillhandahåller för stora olje- och gasbolag. Tjänster som kräver enormt med el och som kritikerna menar bevarar de fossila bolagens makt på energiområdet.

De anställda på Amazon har under ett antal år uppmanat Bezos att göra mer för att minska bolaget klimatpåverkan. Till slut lyssnade han.

Dagen innan personalen i höstas planerade stora strejkaktioner meddelade Bezos att Amazon ska bli klimatneutralt 2040, tio år före Parisavtalet. Men de anställda är ändå inte nöjda utan fortsätter driva på. Så hårt att Amazon nyligen hotade åtminstone två av dem med avsked om de inte höll tyst.

Flyger privatjet

Många pekar på att Bezos gör en sak med ena handen men något helt annat med den andra.

Dagen innan mångmiljardären offentliggjorde sitt senaste klimatinitiativ köpte han ett hus i Beverly Hills i Los Angeles för 1,6 miljarder kronor, som bland annat har en niohålsgolfbana på sina marker. Han äger dessutom en privatjet inköpt för 650 miljoner kronor.

Därför är det kanske inte så konstigt att Bezos nya initiativ inte enbart möts av applåder.

Miljardärer är överlag inte särskilt populära just nu. Som grupp får de, oftast valförtjänt, ta emot mycket skit.

Hjälporganisationer som Oxfam påpekar med regelbunden envishet det orimliga i att en liten grupp miljardärer äger mer av världens samlade tillgångar än den fattigaste halvan av världens befolkning.

Skräckexempel i valrörelsen

I den amerikanska valrörelsen används Amazon konstant som ett skräckexempel. Demokratiska presidentkandidater som Elizabeth Warren och Bernie Sanders påpekar det orimliga i att ett så stort världsomspännande bolag som årligen gör en vinst på över hundra miljarder inte betalar ett öre i federal skatt i USA.

Så Jeff Bezos och hans gelikar har definitivt ett behov av att putsa på sin image. Just nu verkar donationer för att motverka klimathotet vara mest inne. Förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg donerade 35 miljarder kronor förra året. Bill Gates, grundare av Microsoft spenderade för några år sedan 20 miljarder av sin förmögenhet på förnybar energi. Tidigare har han mest ägnat sig åt hälsovård i Afrika.

Ofantlig summa

Kommer Jeff Bezos pengar att göra någon nytta?

100 miljarder kronor är en ofantlig summa. En av de största, enskilda donationer som gjorts. Det vore märkligt om de inte skulle kunna leda till exempelvis tekniska landvinningar som kan hjälpa oss att möta klimathotet.

Men Bezos är rätt oprecis om exakt hur pengarna ska användas i den stiftelse han bildat, Bezos Earth Fund. Ekonomiska bidrag ska delas ut till forskare, aktivister och frivilligorganisationer. Bezos vill stödja ”alla initiativ som ger verkliga möjligheter att bevara och skydda jorden och dess natur”.

Forskning kring hur förnybara energikällor kan utnyttjas bättre är givetvis viktig men vad som framför allt behövs är att minska utsläppen. Världen måste sluta elda med kol och olja och driva transporter med bensin och diesel. Här fortsätter världens rikaste man att tala med kluven tunga.

Jeff Bezos bidrar i dagsläget mer till att öka utsläppen än att minska dem.

Följ ämnen i artikeln