Tänk om dr Phil var BO i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag brukar säga att dr Phil är min pappa. Gud, vad sorgligt tänker ni – men inte alls. Det är bara ett sätt att uttrycka min beundran och uppskattning.

Alltså, inget ont om min egen pappa. Inte alls. Men jag skulle så gärna äta söndagsmiddag med doktor Phil varje vecka. Han skulle titta mig djupt i ögonen och läsa av veckans problem och sedan skulle vi lugnt och sansat reda ut dem, prata om hur man blir vis och klok och växer som människa.

Men jag vet att många inte känner så här. De tycker att hans program exploaterar människor med problem, i synnerhet barn. Jag kan hålla med till viss del. Det görs ju tyvärr inga uppföljningar på hur människor känner ett halvår efter sin medverkan. Ibland lämnas väldigt unga barn också ut, när familjens problem nystas upp.

Men. Man måste fatta dr Phils sammanhang. Han verkar i ett land som till skillnad från oss varken har gratis eller speciellt billig sjukvård. Många människor i USA vet inte ens vad en terapeut eller psykolog gör. dr Phil är dessutom alltid alltid alltid på barnens sida.

Varje person som gästar hans show, har de barn, ja, då är han genast där och undrar hur barnen mår. dr Phil tvekar inte att kalla svåra bråk mellan två föräldrar i en familj för mental barnmisshandel. Han är stenhård. Barnens bästa först. Alltid.

Tänk om dr Phil var Sveriges BO, Barnombudsmannen. Jesus vilken stenhård debatt vi skulle ha, vilken blåslampa han skulle vara på våra politiker. Nu har vi i?stället Lena Nyberg.

Hon har ofta skrivit fina debattartiklar om barns utsatthet men sällan skapat rejäl debatt. Senast gjorde hon ett svagt intryck i Evin Rubars reportage om invandrare och barnaga.

Vi tror att vi älskar barn som grupp i Sverige för att vi har lagar som förbjuder till exempel barnaga eller för att vi jobbar mot den värsta utsattheten. Men barn hamnar på gatan när deras föräldrar vräks från sina bostäder, barn växer upp i fattigdom, barn misshandlas till döds av sina föräldrar (fallet Bobby) eller sover ute i en bil i svinkalla vintern, sida vid sida med en pappa som våldtar ibland (fallet Louise). Detta utan att en enda någon vuxen griper in. Inte grannar, inte skola och inte socialen.

Om man ska höja statusen på frågor som rör barn då måste man höja sin röst oftare. Man måste vara fräck och modig. Man måste också klara att komma med ett och annat utspel. Avgående Jämo Claes Borgström är expert på just utspelen. Minns ni det om att Sverige skulle bojkotta fotbolls-VM i Tyskland på grund av prostitutionen? Fantastiskt utspel som genererade både artiklar om trafficking och delade hela Sverige i två läger. När lyckades Nyberg med detta senast?

En ombudsman är en lobbyist. En ombudsman ska väcka debatt och sätta frågor på agendan.

Därför har jag i konstruktiv anda tänkt ut några lämpliga kandidater som jag tror skulle göra ett bättre jobb än Nyberg.

Prinsessan Madeleine. Hon är intresserad av frågor som rör (utsatta) barn. Alla skulle lyssna på henne.

Janne Josefsson. Har gjort många reportage om barn som far illa. Skulle skrämma skiten ur alla som inte höll med.

Markoolio, artist, barnens idol. Verkar smart och vet ju hur man provocerar vuxna.

Doreen Månsson, programledare, Bolibompa. Den bästa Bolibompa-ledaren. Sansad, icke-hysterisk, spärrar aldrig upp ögonen och pratar med konstig ljus röst. Hon är barnens kompis och verkar inte vara någon man bara muckar med så där.

Katerina Janouch, alltid stridbar, skulle vara fenomenal på utspelsbiten. Har fem egna ungar att öva på.

Det jag vill säga är bara att våra barn förtjänar sin egen dr Phil här i Sverige. Inte för att strida om högre veckopeng eller mindre läxor i skolan. Utan för att på riktigt strida för varenda unge som mår dåligt just nu. I Sverige. De ensamma, rädda, övergivna eller fattiga barnen.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln