”På tiden att prata om nya åtgärder mot högerextremism”

Nazister döms till fängelse för bombdåd i Göteborg, ropar rubriker i dag.

Det var onekligen på tiden att regeringen i veckan bjöd in oppositionen till samtal om nya åtgärder mot högerextremism.

Förra vintern skedde tre attentat i Göteborg. Två av bomberna, mot en lokal som Syndikalisterna hyr och mot en flyktingförläggning i Järnbrott, detonerade, medan den tredje, placerad i ett flyktingboende i vid Lilleby camping, aldrig utlöstes.

Domen i Hovrätten för västra Sverige är både en framgång och ett bakslag för åklagare Mats Ljungqvist.

Å ena sidan ser domstolen allvarligare på brotten mot Syndikalisterna och försöket till allmänfarlig ödeläggelse på campingen än vad tingsrätten gjorde och skärper därför straffen för de åtalade i denna del.

Å andra sidan anser inte hovrätten att bevisen är tillräckligt starka för att fälla nazisterna för attentatet vid Järnbrott, där en man skadades mycket allvarligt.

Därför sänks de sammanlagda straffen. I tingsrätten dömdes en 23-åring och en 50-åring till åtta år och sex månaders fängelse respektive fem års fängelse för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Nu döms de till sex och ett halvt års respektive två och ett halvt års fängelse.

Domen i denna del är inte helt överraskande. I tingsrätten reserverade sig rättens ordförande mot fällande dom för Järnbrott, men blev överkörd av nämndemännen.

För den tredje åtalade, en 20-åring, skärps straffet något, till ett år och sex månaders fängelse.

De dömda har tidigare varit aktiva i Nordiska motståndsrörelsen, en nazistisk gruppering som enligt Säpo utgör det farligaste högerextrema hotet mot Sverige.

Alla tre deltog i NMR:s demonstration i Stockholm den 12 november i fjol, dagen efter attentatet mot Syndikalisterna. 23-åringen har i förhör också sagt att han har varit chef för organisationens "kampgrupp" i Göteborg.

Bombdåden påminner med all önskvärd tydlighet att Sverige måste ta högerextremismen på största allvar.

Och någonting tycks vara på väg att ske. Den tillståndslösa demonstration som NMR genomförde i helgen i Göteborg, ett genrep till den stora nazistdemonstrationen under bokmässan, har i veckan fått justitieminister Morgan Johansson att bjuda in oppositionen (bortsett från SD) till samtal om hur antidemokratiska strömningar ska stävjas.

En del av oppositionspartierna har dessvärre inför överläggningarna börjat bjuda över varandra i krav på vad som bör göras.

Att Jimmie Åkesson kräver att NMR ska kriminaliseras genomskådar i och för sig en normalbegåvad tioåring. Han har all anledning i världen att ta varje tillfälle i akt att försöka distansera sitt parti från dess rötter.

Men KD tycks vara inne på samma linje, vilket jag hoppas inte vinner genklang. Att kriminalisera en gruppering är i praktiken att införa ett organisationsförbud, vilket är fel väg för Sverige att gå. Lagar ska bygga på svensk rättstradition och ett sådant förbud riskerar att träffa även goda krafter.

Det här är snårig juridisk mark. Sverige har ett folkrättsligt åtagande i enligt med internationella konventioner att följa. Dessutom har vi en grundlag som ger invånarna vidsträckta friheter. Den ska vi vara rädd om.

I sammanhanget är även regler i brottsbalken om exempelvis hets mot folkgrupp samt ordningslagen viktiga.

För att navigera rätt krävs kunnighet, tålamod och försiktighet, egenskaper som inte alltid utmärker samtidens politiker.

"Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det", som centerledaren Annie Lööf uttryckte saken på twitter, uppenbarligen omedveten om att avsaknad av tillstånd inte är en tillräcklig grund för att upplösa en demonstration.

Kanske finns det skäl att skruva i en och annan paragraf. Men låt oss inte glömma att den befintliga lagstiftningen erbjuder betydande möjligheter att ta itu med nazister som begår brott. Jag kan inte se några uppenbara brister som måste korrigeras.

Icke desto mindre är det glädjande att politikerna ska träffas över blockgränsen för överläggningar.

2000-talets offentliga samtal och politiska utspel om våldsam politisk extremism har i allt väsentligt handlat om al-Qaida, IS och liknande organisationer.

De utgör ett hot som på intet sätt ska underskattas. De många attentaten i Europa och andra delar av världen har med all önskvärd tydlighet lärt oss den saken.

Men låt oss inte glömma att det allvarligaste terrordådet Skandinavien har drabbats av utfördes av nazisten Anders Behring Breivik.