”Ondskans axelmakter” har fått förnyad aktualitet

En del av vapnen som Hamas använde i sin terrorattack mot Israel kom från Nordkorea.

På sätt och vis ingen överraskning. Kim Jong-un framstår alltmer som den auktoritära världens vapenhandlare.

Därmed har den ”ondskans axelmakter” som George W Bush en gång varnade för fått förnyad aktualitet.

Följ ämnen
Israel
Gaza

När milismän från Hamas lyckades ta sig in i södra Israel och attackera flera Kibbutzer var det med en överraskande eldstyrka. Israel har visat upp en del av de vapen man beslagtog efter att Hamasmännen oskadliggjorts.

Enligt vapenexperter från Sydkorea med flera handlar det bland annat om ett nordkoreanskt granatgevär av modell F-7. En typ som går snabbt att ladda om och kan avfyras från axeln. Man hittade också exemplar av en nordkoreansk motsvarighet till det ryska automatgeväret Kalasjnikov. Bilder som Hamas själva släppt tyder på att de har flera nordkoreanska vapen.

Framförallt granatgevären kan ställa till det rejält för den israeliska armén när de nu rycker fram i Gaza med målet att krossa Hamas. F-7 är lätta att röra sig med och kan skjutas mot bepansrade fordon, lågflygande helikoptrar och stridsvagnar. Ukraina har använt liknande vapen av andra fabrikat med stor framgång mot de ryska ockupanterna.

Exakt hur de nordkoreanska vapnen hamnat i händerna på Hamas är inte känt. Men sannolikt har Nordkorea skickat vapnen till Iran som sedan skickat dem till sin allierade Hamas.

Nordkorea står under kraftfulla FN-sanktioner och ska egentligen inte kunna exportera några vapen överhuvudtaget, detsamma gäller ett stort antal andra produkter. Men det är väl känt att Iran och Nordkorea haft ett långvarigt samarbete när det gäller utbyte av vapenteknologi och vapen.

 

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 myntade USA:s dåvarande president George W Bush begreppet ”ondskans axelmakter”. Han pekade då ut trion Iran, Irak och Nordkorea som ett hot mot hela världen. Hans syfte var delvis att motivera en amerikansk invasion av Irak för att Saddam Hussein enligt USA hade massförstörelsevapen som hotade västvärlden. Detta visade sig vara en lögnaktig förevändning för att störta diktatorn.

Kim Jong-un och Vladimir Putin.

Men Bush var inte helt fel ute när det gäller de övriga två länderna. I dag skulle man kunna byta ut Irak i den trion mot Ryssland.

I mitten av september träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-un den ryske ledare Vladimir Putin på en rymdbas I Sibirien. I samma veva släppte Vita huset ett antal satellitbilder som man hävdar visar hur namngivna ryska fraktfartyg transporterar över tusen containrar från Najin i Nordkorea till den ryska hamnstaden Dunay. Därifrån fraktades containrarna med tåg till en rysk ammunitionsdepå nära Ukraina.

USA hävdar att Nordkorea förser Ryssland med framförallt artilleriammunition. Ryssland förbrukar 10 000 artillerigranater om dagen och klarar inte av att tillverka lika många trots att man ställt om till en krigsekonomi. Inga länder vågar öppet sälja vapen till Ryssland eftersom de då skulle drabbas av kraftfulla sanktioner. Utom Nordkorea. De behöver inte bekymra sig eftersom sanktionerna mot landet i det närmaste redan är totala.

 

Men Nordkoreas hjälp kommer inte gratis. Kim Jong-un uppges vilja ha modern robotteknologi och annan avancerad vapenteknologi i utbyte från Ryssland. Något som är ett klart brott mot FN-sanktionerna men som Putin sedan han blev en allmän paria uppenbarligen anser att han kan strunta i.

Däremot är det klart oroande för grannarna Japan och Sydkorea liksom för världen i övrigt. Nordkorea är numera en etablerad kärnvapennation trots omvärldens intensiva försök att förhindra det. Med mer avancerad teknik kan de förfina sina kärnvapen och bli ett ännu större hot. Samarbetet med Ryssland gör också att Kim Jong-uns internationella isolering delvis brutits och stärker hans ställning på hemmaplan. Andra skurkregimer vet numera att om de behöver vapen kan de vända sig till Nordkorea.

Iran, Israels ärkefiende, är ett av få andra länder som förser Ryssland med vapen. Det handlar framförallt om attackdrönare. Uppgifter gör gällande att Iran hjälpt Ryssland att bygga en egen fabrik där drönarna kan produceras för att Iran utåt ska kunna förneka att de förser Ryssland med vapen. Även Iran är redan utsatta för kraftiga sanktioner från väst. 

För övrigt hävdar även Nordkorea att de varken förser Ryssland eller Hamas med vapen. Förnekanden som i sammanhanget väger tämligen lätt i förhållande till de övriga bevisen.

 

Om Iran, Nordkorea och Ryssland utgör de nya ”ondskans axelmakter” så sitter Kina i väntrummet.

Kina har länge varit en av Nordkoreas få vänner i världen och fungerat som sanktionsbrytare. Nu är man i en uttalad allians med Ryssland för att motverka den liberala världsordningen och stöttar Putins illegala invasion av Ukraina. Kina har också goda relationer med Iran.

Krigen i både Ukraina och Gaza är en påminnelse om hur svårt det är att med sanktioner stoppa vapen och andra strategiska varor. Det finns alltid mindre nogräknade länder och aktörer som utifrån sina egna motiv är beredda att agera sanktionsbrytare. Krigen kan också skapa nya och för väst ovälkomna allianser.