Så kan rättegången skada Trump

Hittills har alla åtalen mot Donald Trump snarast stärkt hans ställning i väljaropinionen.

Men den vedertagna sanningen att han bara gynnas av de juridiska striderna kan snart förvandlas till dess motsats.

Vad händer när det amerikanska folket får höra alla smutsiga detaljer från Trumps tidigare vapendragare Michael Cohen och porrstjärnan Stormy Daniels?

I förhandssnacket har den första rättegången mot Trump ansetts vara den minst farliga.

Trump anklagas för att ha betalat porrstjärnan 1,5 miljoner kronor för att hon skulle hålla tyst om deras affär. Syftet var att öka Trumps segerchanser i valet 2016.

Åtalet i sig handlar formellt om ett bokföringsbrott. I i motsats till de övriga åtalen om att ha konspirerat för att störta den amerikanska demokratin eller plocka med sig hemliga handlingar från Vita huset framstår det som tämligen trivialt.

Men som alltid göms djävulen i detaljerna.

Fyra dagar i veckan de närmaste månaderna ska Donald Trump sitta i rättsalen istället för att vara ute på kampanjturné. Eftersom inga kameror tillåts i salen är hans möjligheter att förvandla rättegången till en show begränsade.

Trump visade tummen upp både i rättssalen och på vägen in efter en paus.

Dessutom har det utfärdats flera domstolsorder om att Trump inte får baktala rättsväsendets representanter eller deras familjer. Eller hota vittnen.

Den första rättegångsdagen inpräntade domaren Juan Merchan att Trump riskerar att kastas i fängelse om han inte lyder dessa uppmaningar.

Trump svarade ett buttert ja på frågan om han förstod allvaret i det som kallas ”gag order”.

Trött Trump

Allvar kan det bli redan nästan vecka då rätten ska pröva om han redan brutit domstolens order vid tre tillfällen i uttalanden som han postat på sitt sociala nätverk Truth Social.

Det kommer att ta några veckor innan rättegången kommer igång på allvar eftersom det anses svårt att få ihop en jury på 12 personer som är opartiska. Av de hundra presumtiva jurymedlemmar som fick svara på frågor igår försvann över hälften direkt eftersom de själva medgav att de hade förutfattade meningar om ex-presidenten.

Bara själva ansträngningen att sitta så många dagar i en rättssal kommer att ha ett pris för snart 78-årige Trump. Hans såg trött ut redan under dag ett och verkade då och då slumra till enligt vittnesmål inifrån rättssalen.

Ett av åklagarens huvudvittnen är Michael Cohen, en advokat som under ett antal år fungerade som Trumps jurist och ”fixare”. Det var han som såg till att de 130 000 dollar som Stormy Daniels fick för att hålla tyst betalades ut. Pengar som Trump sedan återbetalade till Cohen.

I dag har Cohen inget till övers för Trump. Han kommer inte att dra sig för att berätta allt han vet om ex-presidentens agerande i fallet Daniels och kanske även när det gäller andra saker.

Cohens berättelse kommer garanterat inte att framställa Trump i några ljusa färger.

Juristen Michael Cohen som arbetade under lång tid som Trumps ”fixare”.

Playboy-modell

Exakt hur illa det blir vet vi först när Cohen har vittnat. Men hans vittnesmål utgör definitivt en stor risk för Trump.

Detsamma gäller porrstjärnan Stormy Daniels som hävdar att hon och Trump hade en affär. Även hon kommer sannolikt att vittna. Där kan det också komma fram mindre smickrande privata detaljer om Trump. Hur skadliga dessa blir vet vi först i efterhand.

Även Playboy-modellen Karen McDougal med vilken Trump också ska haft en affär och som fick betalt för att hålla tyst, förväntas vittna.

Majoriteten av amerikaner är sedan länge medvetna om Trumps bristande moral och tillkortakommanden. Men det faktum att Trump var otrogen samtidigt som hans hustru Melania var gravid med parets son kommer att få en del konservativa att rynka på näsan. 

Stormy Daniels. En av rättegångens huvudpersoner.

Vi vet inte heller om åklagaren har några okända kort i rockärmen i form av andra vittnen.

Sammantaget är rättegången långtifrån ofarlig för Donald Trump.

Det är därför han in i det längsta har försökt skjuta den på framtiden. Vilket han lyckats med för de övriga åtalen.

Dom före valet

Nu blir han den första amerikanske ex-president som åtalas för ett brott.

Om den förväntade tidtabellen håller kommer dom att falla före presidentvalet i november.

En fällande dom kan betyda ett avsevärt väljartapp. I opinionsmätningar säger en tredjedel av oberoende och republikanska väljare att de inte skulle rösta på Trump ifall han döms för ett brott. Vad de sedan gör i praktiken är omöjligt att veta.

Men i ett läge där det är väldigt jämt mellan honom och Joe Biden så kan det få betydelse för utgången.

Samtidigt kan en friande dom ha motsatt effekt och ge Trump extra röster.

Formellt finns det inga hinder för Trump att väljas till president även om han är dömd. Men frågan är väl om en majoritet av det amerikanska folket kan tänka sig att rösta för att en dömd brottsling ska styra världens supermakt.

Följ ämnen i artikeln