Vi kan bli lyckligare än danskarna – om vi blir bättre på höstmys

Omfamna hösten genom att ge någon en kram.

Det är 105 dagar till jul. Låt oss klå danskjävlarna innan dess.

De har ju blivit världsberömda för sitt hygge som de gör under hösten, de tänder ljus, dricker och äter gott och blir omskrivna över hela världen för sitt mysiga ord (The New York Times bad till och med en viss svensk ekonomiprofessor att uttala sig om det).

Inte konstigt att de är ett lite lyckligare folk än vi i mätningarna.

För oss är i stället hösten en ordlös lång transportsträcka som börjar redan vid midsommar, när de sadistiskt lagda ivrigt påpekar att nu går vi mot mörkare tider och vips så är det jul. Vi har inget hygge, vi vaskar nästan en tredjedel av året på att sakta bli lite mindre lyckliga dag för dag (den dalande kurvan är tydlig i lyckomätningar) på väg mot jul.

Därför föreslår jag ett nytt ord för oss att samlas kring: hösta! Omfamna hösten och alla dess möjligheter att må lite bättre tillsammans.

Hösta genom att dricka kaffe med nån varje dag. Vi svenskar dricker betydligt mer kaffe än danskarna, nästan mest i världen. Och det häftiga är att dricka kaffe ger en pigg och varm känsla i kroppen som smittar av sig på våra känslor – vi känner större värme och närhet till dem vi umgås med. Det är sant, det finns psykologiska studier som visar det.

Med vårt kaffedrickande har vi världsunika möjligheter att känna lite större värme och närhet, varför inte med en ny person varje dag?

Hösta genom att skicka ett meddelande till nån du tycker är bra. Vi svenskar är rätt dåliga på att säga sånt till varandra, men vi är bäst i världen på att fingra på våra skärmar, enligt statistiken. Skicka de där orden du inte ids säga med fingrarna i stället.

Det gör skillnad, det har jag testat, det krävs så lite för att öka nåns självkänsla en aning och göra nån gladare.

Hösta genom att göra nåt nytt fram till jul. Inget annat land har så många möjligheter att upptäcka, lära och utveckla sig själv. Vi har öppna korta utbildningar på universitet och högskolor, kursverksamheter och föreningar som är tillgängliga för alla. Hittar du inte det du söker efter kan du dessutom få bidrag för att starta en egen cirkel eller förening. Njut den spännande känslan att vara nybörjare.

Hösta genom att kramas. Vi svenskar har ju aldrig riktigt fattat det där med kindpussar som är så vanligt i andra länder. Låt oss omfamna det faktumet, bokstavligt talat, och kramas i stället.

När vi ändå ersätter kindpussandet kan vi väl kramas i stället för taffliga ”high fives” också, och byta ut handskakningarna då och då? Vi är ett av världens jämställdaste och minst hierarkiska länder, där det faktiskt går att kramas om vi vill. Det kan kännas läskigt i början, jag har testat och vet, men det ger nästan alla möten en befriande känsla. Det behöver inte vara jämt och med alla, men lite oftare under hösten?

Jag ser fram emot att berätta för The New York Times om vårt nya ord och hur vi klådde danskjävlarna i lyckostatistiken nästa gång de hör av sig.

PS. Fler roliga höstningar (som lövsim och älgkväm) hittar du på min Insta.

Följ ämnen i artikeln