Förtroendet för facket rasar

Förtroendet för facken rasar enligt en ny Sifomätning.

Tacka Kommunal för det.

Avtalsrörelsen har precis börjat när facken får beskedet att förtroendet för dem rasar. Andelen som har mycket eller ganska stort förtroende för de fackliga organisationerna har minskat med 14 procentenheter till 22 procent under det senaste året.

Den allt överskuggande förklaringen till raset måste vara Kommunalskandalen, som Aftonbladets Richard Aschberg avslöjade tidigare i år.

Fackförbundet, med många lågavlönade medlemmar, hade lagt ner flera hundra miljoner kronor på en kursgård i skärgården och en finkrog som de driver i Stockholms city. Den är nu till försäljning. På båda ställena serveras Kommunals eget vin, Grosshandlargårdens.

Förbundsledningen beviljade sig dessutom påkostade resor och fester med mycket alkohol. Och utrikesminister Margot Wallström (S) hade fått kontrakt på en lägenhet på 100 kvadrat i Stockholms innerstad.

Lappkasten slår direkt mot förtroendet

Resultatet blev, förutom ett stort engagemang från Aftonbladets läsare, att förbundets kassör Anders Bergström fick avsked på grått papper. Ordföranden Anneli Nordström försvinner under Kommunals kongress i slutet av maj.

Sifo mäter sedan 19 år tillbaka svenska folkets förtroende för en rad aktörer i samhället på uppdrag av organisationen Medieakademien. Årets upplaga präglas av misstroende. Förtroendet minskar för nästan alla. Ett mindre antal har ungefär samma förtroende som förra året. För ännu färre ökar förtroendet.

Det är inte så konstigt. Många aktörer har misslyckats med sin uppgift under de senaste tolv månaderna. Flyktingkrisen gör att förtroendet minskar för EU-kommissionen, för de politiska partierna, för regeringen och för riksdagen.

På det europeiska planet har kommissionen misslyckats med att bringa ordning i flyktingsströmmarna. Här hemma har pendeln svängt häftigt från ett mycket generöst flyktingmottagande till EU:s mininivå. Lappkasten slår direkt mot förtroendet för regeringen, riksdagen och de politiska partierna (se tabell).

Bland de olika partierna minskar förtroendet mest för de båda regeringspartierna, S och MP. Båda tappar fem procentenheter. 27 respektive 16 procent har ganska eller mycket stort förtroende för dem.

Jaja, det kostar att ta ansvar kanske du tänker. Det är tyvärr fel. Förtroendet för Moderaterna var mycket högre 2010, 2011, 2012 och 2013 än det varit därefter. Årets notering är 34 procent.

Högst förtroende för SR

Även förtroendet för  några olika medier mäts i undersökningen. Trenden är densamma som i resten av undersökningen, förtroendet minskar eller ligger still.

Högst är förtroendet för Sveriges radio som sju av tio har ganska eller mycket stort förtroende för. Tvåa på listan är ett annat public service-företag, Sveriges television.

Lägst förtroende har publiken för TV3. Aftonbladet ligger trea från slutet bland de undersökta medieföretagen. 14 procent har ganska eller mycket stort förtroende för oss, två procent färre än förra året.

Sifo har också mätt skillnaden mellan dem som känner exempelvis en journalist, någon i vården eller en politiker och dem som inte gör det. Känner man en person som är verksam inom ett visst område så ökar förtroendet, i vissa fall radikalt.