Glödhet läsning inför valet

Publicerad 2014-07-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Reinfeldteffekten, Aron Etzler

Karneval

SPÄNNANDE ”Vi gick rakt in på deras högplatå och snodde flaggan. Och de lät oss göra det!”. Orden är Sven Otto Littorins. Det han talar om är sysselsättningen, den fråga som varit socialdemokraternas starkaste kort i decennier. Hur lyckades de Nya Moderaterna kapa åt sig den? En både fascinerande och skrämmande analys av det politiska maktspel som låg bakom Fredrik Reinfeldts väg till statsministerposten. Glödhet läsning inför valet.

Mannen som slutade ljuga, Dan Josefsson

Pocketförlaget

LYSANDE Under läsningen tappade jag nästan andan. Kunde det verkligen vara sant? Men Dan Josefsson lyckades med enastående skicklighet avslöja det kollektiva vanvett som härskade på Säter när man skapade den falske massmördaren Thomas Quick. Ledare för denna sekt av troende psykologer, minnesexperter och andra inblandade var en 80-årig kvinnlig psykoanalytiker. Upprörande om en av de största rättsskandalerna i Sverige.

Saltad nota, Mats-Eric Nilsson

Ordfront

HÅRDSMÄLT Jag brukar äta äggröra till frukost när jag bor på hotell. Men ofta blir jag besviken, den smakar inte riktigt som jag förväntat mig. Nu vet jag varför. Den köps numera på dunk och består av en mixtur med olika E-nummer och glycerider och andra ingredienser som jag aldrig hört talas om. Författaren har gjort en lika imponerande som chockerande granskning av råvarufusket på våra krogar, från enkla kaféer och pizzerior till lyxrestauranger.

Att vara utan att synas, Agnes Hellström

Månpocket

ANGELÄGEN Hennes släkt är adlig och hon har själv gått på Sigtuna internatskola. När hon beskriver den miljö som härskar på de svenska riksinternaten jämför hon med det strukturella förtrycket inom religiösa sekter eller hedersrelaterat våld. Att avslöja vad som händer i denna slutna värld innebär ett socialt stigma. Man blir betraktad som en svikare för tid och evighet. Men Agnes Hellström är en orädd, ung kvinna som skrivit en högaktuell, modig bok.

Följ ämnen i artikeln