Förvånas inte över Löfvens nya superhårda tag

De som blir förvånade över socialdemokraternas nya, stenhårda tag mot flyktingar känner dem inte.

De gör exempelvis nästan allt för att behålla makten.

På morgonen presenterade Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon nya vallöften från Socialdemokraterna.

På eftermiddagen hoppade Sara Karlsson (S) av sin riksdagsplats i protest mot de nya hårda tagen. Hon skulle dock ha lämnat ändå men gör det nu i förtid.

”En gräns har nåtts för vad jag kan företräda” skrev hon i sociala medier.

Det finns säkert en minoritet inom S som tycker att de nya förslagen är för hårda. S vill bland annat permanenta den tillfälliga flyktinglagen med bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och strypt asylinvandring.

De vill också ta bort möjligheten för flyktingar att bosätta sig var de vill i landet, inrätta mottagningscentraler för asylsökande, att flyktingar som fått avslag på sin ansökan inte ska få socialbidrag och, enligt Löfven, stoppa papperslösas barn från att gå i skolan.

Men de som är förvånade över S-giren känner inte till partiet. Socialdemokraterna är ofta mycket villiga att ändra sig om de märker att deras maktinnehav är hotat.

Drygt fyra månader före valet slåss Socialdemokraterna mot skrala opinionssiffror, under förra valresultatet som då betraktades som en katastrof.

Men de åtta åren i opposition är något partiet inte vill uppleva igen. Därför är goda råd dyra.

En del av väljartappet har gått till Sverigedemokraterna och till Moderaterna. Båda företräder en stramare flyktingpolitik än vad Socialdemokraterna gjort. Nu ska tappat territorium återtas, är tanken.

Det kan lyckas. Men det behöver inte göra det.

En annan orsak till att inte vara förvånad är att Socialdemokraterna alltid förespråkat en reglerad invandring. Men i partiets förra valmanifest berördes inte frågan med ett ord, trots att det 2014 kom 81 000 flyktingar till Sverige. Men tiderna var annorlunda då, då var det ”öppna våra hjärtan” som gällde.

Också i partiprogrammet behandlas frågan summariskt och då i bland annat ett avsnitt som handlar om EU. ”Flyktingpolitiken ska garantera skydd för alla som flyr undan förföljelse, krig eller miljökatastrofer.”

På ett annat ställe, som handlar om världen i dag, slår partiet fast att ”immigrationen har i många avseenden berikat de mottagande länderna, men oförmågan att hantera den nya etniska och kulturella mångfalden har skapat överhängande hot om segregation och marginalisering” vilket lett till högerpopulism och nationalism.

I praktiken har partiet oftast varit för en reglerad och restriktiv invandringspolitik. Det är en av orsakerna till att de först kritiserade och sedan ändrade de generösa regler för arbetskraftsinvandring som infördes av Alliansen.

Enligt Heléne Fritzon handlar det nu om att få ner antalet flyktingar till mellan 14 000 och 15 000 personer per år. Så lågt har mottagandet inte var någon gång under 2 000-talet utom just år 2 000. I år väntas 27 000 söka asyl.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.