Världen ska kriga mot fattigdomen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-02-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Toppmötet i Stockholm vill att världskriget utvidgas. Det ska inte bara handla om att slå tillbaka mot terrorismen. Utan också om att bekämpa världsfattigdom och miljöförstöringen.

Alltfler börjar mopsa mot USA. Först att tala klarspråk från den europeiska kontinenten var EU-kommissionären Chris Patten.

För ett par veckor sedan uppmanade han i ampra ordalag Europa att sluta dansa efter USA:s pipa.

Mönstret gick igen på den middag som Göran Persson gav för sina kolleger i nätverket för "progressivt ledarskap" sent i går kväll på Vasamuseet i Stockholm.

Persson vill ta nästa steg

En av de frågor som diskuterades var att utvidga det samarbete som världens länder inledde tillsammans med FN efter terrorattackerna i USA förra året.

Då satt George W Bush i högsätet. USA fick omvärldens välsignelse att slå tillbaka mot terroristerna i Afghanistan, en global allians för att bekämpa den internationella terrorismen föddes.

Men nu vill Persson och hans kolleger ta nästa steg. De vill utöka kriget till att gälla även kampen mot den globala miljöförstöringen och världsfattigdomen.

USA är inte med på noterna

De avgörande besluten kan tas på FN-mötet i mexikanska Monterrey om en månad som handlar om hur utveckling ska betalas.

Och i Johannesburg i Sydafrika i september. Där ska hållbar utveckling, både ekonomisk, ekologisk och social, diskuteras.

Att påstå att USA är lika intresserad av att delta i den världskoalitionen vore att ljuga.

Förra året såg de till att urvattna tidigare beslut om att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Om inte kraven mildrades skulle inte de skriva på och därmed skulle ett av världens största förbrukare av bensin och olja stå helt utanför.

Följaktligen fick amerikanarna som de ville.

Göran Persson uttryckte sig i går kväll mer diplomatiskt om möjligheterna att få med USA i de nya krigen.

- Här har vi varken samma tydliga samarbete eller samma samsyn med USA.

Också på en annan punkt försöker de elva stats- och regeringschefer som träffas i Stockholm rycka åt sig initiativet från USA.

I går kväll sändes ett brev undertecknat av samtliga deltagare till Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas Yassir Arafat.

Brev till mellanöstern

Mellanösternkonflikten har traditionellt hanterats av USA som bland annat har en mäktig judisk lobby. Arbetet har, trots trägna insatser, varit föga framgångsrikt.

I brevet försöker de fyra presidenterna och sju premiärministrarna baxa tillbaka frågan dit den rätteligen hör hemma. Nämligen till dem som bråkar.

- Ni två är ytterst ansvariga för att lösa konflikten, står det i en för världsdiplomatin ovanligt framfusig formulering. Undertecknarna är dock beredda att hjälpa till om det skulle behövas.

I dag avslutas toppmötet i Stockholm med en kommuniké från deltagarna.

Därefter åker deltagarna hem. Sydafrikas Thabo Mbeki reste redan i natt för att hinna till ett viktigt ANC-möte.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln