Iskalla Persson - nu lämnar han valet i 36 timmar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mindre än 150 000 röster skiljer de båda blocken åt. Trots det överger Göran Persson valrörelsen och åker till Sydafrika.

Kallblodigt eller dumdristigt?

Sent i går kväll bordade Göran Persson ordinarie flyg från Stockholm till FN:s miljötoppmöte i Johannesburg. Till frukost i morgon är han tillbaka igen - för att ta emot Storbritanniens Tony Blair på snabbvisit i det svenska valet.

Han lämnar landet när läget mellan blocken är jämnare än någon s-strateg kunde föreställa sig i våras. Då planerades Perssons valturné med utgångspunkt från att statsministern skulle vara i Stockholm varje kväll för att om nödvändigt kunna uppträda i olika tv-program. I kväll är det omöjligt.

Att Göran Persson törs lämna landet när mindre än två veckor återstår till valet tyder på att han är ganska säker på att vinna. Trots att de egna opinionssiffrorna sjunker och motståndarna går till offensiv, bland annat med den första gemensamma borgerliga valbroschyren.

Förklaringarna är följande:

Nederlagstippade miljöpartiet ser ut att bli kvar i riksdagen. Språkröret Peter Eriksson anser inte att miljöpartiet kan ingå en regering med kd och m. Alltså kan en s-regering räkna med fortsatt stöd från mp. Frågan är bara vad det kostar.

Sverige har ett ansvar

Göran Persson anser att Sverige har ett särskilt ansvar för världsmiljön. FN:s första miljömöte hölls i Stockholm för 30 år sedan och var en succé.

I juni gjorde Persson en blixtutryckning till Rio

för att tillsammans med Brasiliens och Sydafrikas presidenter rädda höstens möte som då såg ut att gå mot

fiasko.

Äkta engagemang

Persson har ett äkta engagemang för miljö och hållbar utveckling. Redan i sitt installationstal som nybakad s-ledare för sex år sedan talade han om det gröna folkhemmet. Intresset har inte minskat med åren.

Förtroendet för Persson var länge rekordlågt. Det rakade i höjden i samband med att Sverige var ordförande i EU.

Att åter understryka att det är han och inte Lundgren som representerar Sverige internationellt kan stärka både Persson och hans parti i kampen om makten.

Står i hetluften

Under timmarna på sydafrikansk mark är Persson i hetluften. Som en av fyra toppolitiker leder han ett seminarium med bland annat ett 50-tal regeringschefer och delegationsledare. Perssons har rubriken "Att få något gjort".

Statsministern har också ett kort möte med en av världens mest hyllade politiker, Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Givetvis är ett fototillfälle inplanerat.

Slutsatsen är alltså att Göran Persson visserligen tar en chans när han lämnar fältet fritt för sina politiska motståndare under 36 timmar. Men att insatsen kan ge betydligt mer än pengarna tillbaka.

Hälsofarliga kemikalier ska bort

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln