En gangster- rättegång på riktigt: Wow!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

P

oliser bär skottsäkra västar, kpist-bärande vakter är utposterade i korridorernas hörn - och den för mord misstänkte guldkrogsägaren och gangsterkungen var slagen i handbojor när han i går förmiddags fördes in i salen.

Wow! rycker det till inom den sensationslystne betraktaren. Det ä r gangsterrättegång! På riktigt!! Det här är farliga grabbar. Rymningsrisk föreligger, fritagningsförsök kan inte uteslutas.

Det här är inte det vanliga triviala harvandet med rattfyllon eller offer i lägenhetsbråk. Det har heller inte den surrealistiska uppblåsthet som fanns i Alcalárättegången med kulturaristokratin vid ringside.

Ren spänning

Här är det spänning rätt och slätt. Har de anklagade begått mordet? Varför kan åklagaren inte ange ett motiv? Hur har den huvudåtalade kunnat klättra till en position med sin verksamhet förlagd på Citys prestigeadresser (Humlegårdsgatan och Biblioteksgatan) och med så kallat innefolk (inklusive prinsessan Madeleine) som klientel att förgylla vardagen? Är det slump eller medveten social klättring som gjort att han snabbt kunna byta sin tillvaro i Jugoslavien till ett liv i lägenhet på Östermalm?

Vardag och verklighet - som vore det en Wahlöödeckare mera än en Marklundthriller - kryper in, när Pia Söderström, åklagaren, på sydsvensk dialekt ger sin skildring av upptakten till brottet. Där finns geografiska riktmärken. En lekplats i ett radhusområde i Tumba. En vattenhål på Tegnérgatan med vilda- västernnamnet Broncos Bar. En ödesdiger bilfärd via Telefonplan, Bredäng, Vårby och Hallunda. Mobiltelefonins stockholmska basstationer med exotiska beteckningar, Ancona och San Remo.

Jag tittar mig om. De som från allmänhetens åhörarplatser följer dramat är i flera fall bodybuildade, steroidknaprande unga män i träningsoveraller, i andra fall män i extremt välsydda svarta kostymer av uniformsmodell. En anmärkningsvärt vacker, blonderad kvinna är gravid i åttonde månaden.

Glädjevrål på tv

Domaren gav order till vaktmästaren om att det inte fick vara trafik in och ut i lokalen.

Just då hördes - ja, vad var det som hördes ute från bunkerns entrékorridor? Ett rop på hjälp eller ett skri av smärta?

Nej, ett glädjevrål! Poliser hade vaktrummets tv-apparat påslagen. Klockan var 9.47. Sverige slog in målet på Argentina.

Skyldig eller oskyldig, den 33-årige krogkungen måste då ha tänkt som vi andra i rättegångssalen: Att av arbete och rättsprocess vara förhindrad att få se MÅLET är att vara dömd till lagens strängaste straff.

Brottmål hade fått en ny betydelse.

Staffan Heimerson

Följ ämnen i artikeln