Överdrivet klimathot tog död på debatten

Klimatfrågan är i dag en ickefråga, inte bara i Sverige utan över hela världen. Jag tror jag vet när den dog. Det var efter det monumentala misslyckandet vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Inför mötet hade klimathotet trissats upp så till den grad att man kunde tro att jordens undergång var nära.

Storbritanniens dåvarande premiär­minister Gordon Brown varnade inför mötet för att världen bara hade två år på sig innan allt skulle­ braka samman, om inte en klimatuppgörelse nåddes. Ett misslyck­ande i klimat­frågan skulle enligt Brown betyda­ en lika gigantisk katastrof för världsekonomin och för mänskligheten, som de båda världs­krigen hade för­orsakat.

Men undergången uteblev. Att för­söka lösa ett politiskt problem med att hota med all världens katastrofer är kontraproduktivt. Folk tar till slut inte hoten på allvar, särskilt inte när undergången aldrig kommer. Efter det misslyckade Köpenhamnsmötet försvann hela klimatdebatten i ett slukhål.

Även jag själv slutade skriva om klimatet. Innan dess hade jag varit kritisk till all skrämselpropaganda och alla undergångsprofetior. De kändes minst sagt överdrivna. Det går inte att förutsäga klimatet 100 år framåt, inte när man har så enorma krafter att kämpa mot som solens, jordens och havens obönhörliga oförutsägbarhet, ens med de bästa klimatmodeller.

För det blev jag uthängd och förlöjligad. I den svenska klimatdebatten fick det bara finnas en åsikt. Till slut ville jag inte ta emot mer stryk. Men jag vet att jag ­hade rätt.

Denna paus i debatten var nyttig för på senare tid har det hänt saker. I en färsk rapport från FN:s klimatpanel ­IPCC som strax före jul läckte ut på nätet­ erkänner IPCC själva att man överdrivit växthusgasernas roll i den globala uppvärmningen och inte tillräckligt beaktat naturliga klimatvariationer.

Några av världens ledande klimat­experter erkänner nu att de skräckscenarier som målades upp, bland ­annat av FN:s klimatpanel, var kraftigt överdrivna.

Det är enkla och mätbara fakta som ligger bakom denna helomvändning. Det har nämligen inte skett någon­ global uppvärmning sen 1998. 1997 och 1998 drabbades världen särskilt hårt av väderfenomet El Nino som gav upphov till ovanligt kraftiga värmeböljor. Men El Nino ebbade ut och sen dess har den globala medeltemperaturen i princip legat stilla.

Det kända ­brittiska meteorologiska­ institutet Met Office har nu konstruerat egna datamodeller för att få till bättre temperaturprognoser. Även Met Office konstaterar att det inte har skett någon global uppvärmning på 17 år och att det inte kommer att bli ­någon under de närmaste tre, fyra åren heller.

Följ ämnen i artikeln