11 september var inget mot vad som nu väntar

Coronakrisen i USA drabbar även Sverige

Attackerna den 11 september var länge den största katastrofen i USA:s moderna historia.

I går passerade dödssiffran för corona antalet offer för terrordåden. Och den fortsätter ticka uppåt med skrämmande hastighet.

USA:s olycka är också Sveriges och världens.

Jag befann mig i New York när de kapade planen styrde in i tvillingtornen som utgjorde World Trade Center. Jag kan fortfarande känna den chock och totala förlamning som drabbade staden och USA.

Ändå är det ingenting mot vad som nu väntar. Terrordåden förvandlas i efterhand till något överkomligt och hanterbart i jämförelse med coronapandemin.

De senaste beräkningarna från den amerikanska smittskyddsmyndigheten talar om mellan 100 000 och 240 000 beräknade dödsfall i USA på grund av virusinfektionen. Det ska jämföras med de dryga 3 000 dödsfall som Kina påstår att man hittills haft med en befolkning som är fyra gånger större än USA:s.

Siffran för USA är en prognos. Det kan gå bättre men också bli värre. USA ser ut att bli ett av de utvecklade länder som drabbas allra hårdast av pandemin. Även om man jämför med hårt prövade stater i Europa som Italien, Spanien och Frankrike.

President Donald Trump, som tidigare bagatelliserat riskerna med covid-19, pratade i går ödemättat om att amerikanska folket måste stålsätta sig för de kommande 2-3 veckorna som kommer att bli ”mycket, mycket svåra och smärtsamma”.

Trump vaknade sent.

Brist på statlig styrning

När USA väl drog igång sitt arbete med att försöka stoppa spridningen var smittan redan vida spridd i landet. Nu är många städer och delstater i USA under total nedstängning vilket myndigheterna hoppas ska få bukt med den värsta smittspridningen. Sannolikt kommer det att ta tid. Betydligt längre än den tidgräns till den 30 april som president Trump nyligen satte.

Det amerikanska sjukvårddssystemet är väldigt annorlunda jämfört med Europa. Det finns inte alls samma statliga styrning och koordination. Något som vid en stor pandemi kan göra det lättare att fördela resurser till de värsta drabbade områdena.

I stället hör vi hur USA:s 50 delstater slåss mot varandra för att få tag på tillräckligt med respiratorer och skyddsutrustning.

Andrew Cuomo, guvernören för den just nu värst drabbade delstaten New York beskrev bristen på federal koordinering av inköp av utrustning som att befinna sig på Ebay och bjuda på en respirator i konkurrens med 50 andra delstater.

New York som drabbades hårdast av terrorattackerna för snart 20 år sedan är åter värst drabbat i coronakrisen. 2001 låg staden öde under några dagar. I dag riskerar nedstängningen att vara i mer än en månad.

Kongressen har antagit det största stödpaketet i USA:s historia men i en ekonomi där så många arbetar med minimal anställningstrygghet är det ändå frågan om det räcker. Min bedömning är att risken för utbredd fattigdom och social oro i USA på grund av coronakrisen är större än i Europa där det finns ett annat skyddsnät.

Illa för Sverige

Det är lätt att kritisera USA och president Trump för att man vaknade för sent men det är viktigt att komma ihåg att när coronakrisen slår tungt mot USA kommer också omvärlden att drabbas hårt.

USA är världsekonomins starkaste motor. Så länge den står still blir det mycket svårt att få världens ekonomiska hjul att rulla igång på allvar även om andra länder förhoppningsvis kommit snabbare ut ur det värsta.

För ett exportberoende land som Sverige kan det slå särskilt illa. USA är Sveriges tredje största exportmarknad efter Norge och Tyskland.

Därför ligger det i allas intresse att hjälpa USA så gott det går. Kina har insett det och lovat att skicka både skyddsutrustning och respiratorer. För vem ska köpa allt som tillverkas i de kinesiska fabriker som nu börjat dra igång för fullt igen om 350 miljoner amerikaner sitter inlåsta i sina hem.

USA-allierade Taiwan som hittills klarat sig tämligen helskinnad genom krisen, har lovat att donera två miljoner ansiktsmasker till USA.

Trump vaknade sent. Men han verkar nu åtminstone medveten om att hans fortsatta sätt att hantera coronakrisen sannolikt avgör hans chanser att bli omvald i presidentvalet i höst.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen