Italien har blivit Europas Wuhan

Det går inte längre att blunda för att Italien blivit Europas motsvarighet till Kinas Wuhan.

Diktaturen Kina lyckades begränsa smittan genom att slå en järnring runt tre städer med 50 miljoner invånare.

Är det dags för övriga Europa att slå en järnring runt demokratin Italien eller är det redan för sent?

Italienska myndigheter har i det längsta dragit sig för att vidta drastiska åtgärder. Precis som regeringar i andra EU-länder. Man vill inte skapa panik. Man vill bara göra just så mycket som krävs för att stoppa smittan.

I Italien har den taktiken uppenbarligen inte fungerat.

Inte ens nu när landets regering vidtar den extrema åtgärden att sätta hela nationen i karantän gör man det fullt ut på samma sätt som Kina gjort i Wuhan.

Barer och restauranger får hålla öppet men måste stänga klockan sex. Som om coronasmittan på något sätt skulle ta paus dagtid.

Kina bestämde sig, efter att först ha försökt mörka utbrottet, för att coronavirusets utbredning till varje pris måste stoppas. Så som bara en stenhård diktatur styrd från toppen kan göra.

Inga åtgärder ansågs för drastiska. Dörrar till hem svetsades igen för att försäkra sig om att ingen kunde gå ut. Folk som hade feber fördes med våld till sjukhus om de inte följde med frivilligt.

I Italien vädjar regeringen till folk att hålla sig hemma. I Wuhan beordrades de att hålla sig inomhus.

Jag föreslår inte att Italien inför liknande åtgärder men både deras regering och snart övriga Europa står inför ett svårt beslut.

Ska virussmittan stoppas till varje pris eller ska vi istället acceptera att den sprids i samhället och försöka minska skadeverkningarna så gott det går?

Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Stoppa flygen

Om det är det första som gäller och vi ska följa exemplet Wuhan måste Italien isoleras i Europa. Alla flyg och tåg till och från Italien bör stoppas. Kanske borde EU fundera på att tillfälligt införa gränskontroller för att bättre kontrollera resenärer från länder där smittan är mer utbredd.

Att rekommendera sina egna medborgare att inte resa utomlands om det inte är absolut nödvändigt är en annan tänkbar åtgärd.

Problemet är att det varit i princip öppna spjäll mellan Italien och övriga Europa under en stor del av tiden som landets utvecklats till Europas smittohärd nummer ett. En väldigt stor del av fallen i Sverige har blivit smittade i norra Italien. Men många italienare har också rest till Stockholm och andra europeiska storstäder på sitt lov och kan då ha varit smittbärare.

I motsats till Kina har Europa med andra ord tagit mycket mer lätt på smittan i en som det verkar naiv förhoppning att det ska räcka med smittspårning av konstaterade fall för att knäcka viruset.

Först nu börjar allvaret gå upp för de ansvariga. Både när det gäller risken för att många äldre ska dö och för att ländernas ekonomier ska lamslås.

Vi kan räkna med att fler länder vidtar drastiska åtgärder.

Frankrikes president Macron sade i förra veckan att han utgår ifrån att landet kommer att drabbas av en epidemi. Han har ställt in alla officiella resor. Utomlands och inrikes.

Högre dödlighet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det gäller att vinna tid. Även om smittan inte går att stoppa så gäller det att skjuta upp det stora utbrottet åtminstone ett år för att hinna få fram ett vaccin.

Även om de flesta som insjuknar i covid-19 får relativt lindriga symptom är det en potentiellt dödlig sjukdom för äldre och multisjuka. Experterna är oense om dödligheten eftersom den verkar skifta från land till land. Sannolikt på grund av att man inte har koll på hur många i befolkningen som verkligen är smittade.

Men oavsett om dödligheten ligger på 3,4 procent som WHO säger eller på en procent som många andra bedömare påstår så är covid-19 klart dödligare än en vanlig influensa. Blir viruset allmänt spritt kommer många, främst äldre, att avlida.

Det är därför som väldigt drakoniska åtgärder trots allt övervägs.

Några kallar det panik. Andra menar att varje land måste skydda sin befolkning. Vem som får rätt vet vi först i efterhand. Då kommer de ansvariga att anklagas för att antingen ha överdrivit faran eller inte tagit den på tillräckligt stort allvar.

Den märkliga situationen har nu inträtt att rollerna mellan Kina och övriga världen är ombytt.

Kina bättre än Sverige

Vid virusutbrottet stoppade europeiska flygbolag ganska snart sina flygningar till Kina. Nu är det Kina som oroar sig att folk som kommer från Europa och andra platser ska bära på smittan.

Det hoppfulla är Kina ser ut att få smittan mer och mer under kontroll. Om man vågar tro statistiken som släpps har antalet nysmittade drastiskt gått ner. I måndags redovisade Kina färre nya fall än Sverige.

Det är i princip bara i Wuhan som nya fall konstateras.

Diktaturen Kina ser ut att ha lyckats i sina försök att stoppa smittspridningen, åtminstone för tillfället.

Då ser prognosen betydligt sämre ut för Italien och i förlängningen för resten av Europa.

 


PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen