Snöröjningen är ett komplett vansinne

”Tanter med käpp bör tydligen hålla sig hemma under vintern”, skriver Lena Mellin

Aftonbladets Lena Mellin vid sin busshållplats.

Jag bor i Stockholm. Jag cyklar inte till jobbet. Jag går, åker buss och tunnelbana.

Under en längre tid har jag förundrat mig över ett, som jag trodde, misstag. Ett förbiseende som lätt skulle kunna rättas till.

Sällan har jag haft mer fel.

Mellan vägbanan och busskuren på min hållplats finns en gångbana. Den är ungefär 1,5 meter bred.

Där är det plogat ibland. Men betydligt oftare är det både svårt och farligt att ta sig fram längs trottoarkanten.

Det beror på att snön först trampas till en snöig massa av otaliga bussåkarfötter och därefter fryser på, ja ni känner igen förloppet. Till slut har gångbanan förvandlats till ett långsmalt fält av isknölar, ibland täckt av förrädisk nysnö, som kan fälla vem som helst.

Särskilt dem som har bråttom till bussen, går illa eller som har en unge i barnvagnen och en i handen.

På andra sidan busskuren ser verkligheten annorlunda ut. Där finns inte en snöflinga. Inte en isig knöl. Där ligger asfalten lika svart, och ofta lika torr, som under högsommaren. Där är det cykelbana.

Efter att inte bara ha observerat, utan även upplevt, skillnaden mellan den del av banan som är avsedd för cyklar och den som är avsedd för gångtrafikanter bestämde jag mig för att diskrepansen berodde på ett missförstånd.

Jag kontaktade Stockholm stads avdelning för klagomål. Efter kort tid kom svaret. Det inleddes så här:

”Både cykelbanor och gångbanor skall snöröjas. Att cykelstråken skall sopsaltas är ett politiskt beslut som trafikkontoret utför”. Handläggaren på Stockholms stads synpunktsportal sände också sina bästa hälsningar.

Det är alltså avsikten att det ska vara enklare att cykla än att gå i staden enligt demokratiskt fattade beslut. Smaka på det; det ska vara lättare att cykla än att promenera i Sveriges huvudstad, särskilt på vintern. Det är meningen och målet.

Det är självklart komplett vansinne. Fler går än cyklar alla dagar på året. Antalet fotgängare utklassar cyklisterna under vintern.

I Stockholm är snöröjningen feministisk, ett beslut som såvitt jag kunnat utrönt inte ändrats trots maktskifte i Stadshuset. Men tanter med käpp bör tydligen hålla sig hemma under vinterhalvåret, bara de färgglada lycramännen på sina tävlingscyklar kan susa fram på banor helt befriade från alla hinder. Hur feministiskt, eller jämlikt, är det?

Stockholms kommuns beslut är galet. Det ställer också stora pedagogiska krav på beslutsfattarna. Förklara varför det ska vara enklare att cykla än att gå mitt i vintern, den som kan.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Vi har inte glömt
    Förintelsen högtidlighålls under söndagens minnesdag. Med bland annat ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och en minneshögtid för Förintelsens offer i synagogan. Stefan Löfven håller tal, kronprinsessan Victoria är på plats. Vi glömmer inte, hoppas jag innerligt.
  • Fågelräkning
    Klimatförändringar, torka, hetta – hur ser fågelbeståndet ut i år? Under måndagen avslutas årets största, och fyra dagar långa, fågelräkning. Den som vill räknar alla fåglar som besöker fågelbord och andra fågelmatningar och rapporterar till föreningen Birdlife i Sverige som arrangerar.
  • Första partiledardebatten
    Den första debatten mellan partiledarna sedan Sveriges politiska karta ritades om hålls på onsdag i riksdagen. C-ledaren Annie Lööf brukar puckla på Stefan Löfven (S) men det gör hon nog inte den här gången. Men kanske får hon en skopa ovett av Ulf Kristersson (M)?
  • Åter till normaliteten
    Det är inte bara onsdagens partiledardebatt som visar att det politiska livet är tillbaka i sina gamla fåror. Det gör också riksdagens frågestund med ett urval ministrar på torsdag, och Centerns kommundagar, med bland annat valanalys och vårens EU-val, under fredag och lördag.
  • Flyger vidare
    Margot Wallström, som fortsätter som utrikesminister, flyger på torsdag, till Bukarest för ett informellt möte med sina kolleger. Rumänien tog, vid viss skepsis från somliga, över ordförandeskapet i EU vid nyår och ett halvår framåt. Det är en viktig tid med bland annat val till EU-parlamentet.

Veckans citat

Nu kan vi äntligen ta nya tag. Samhällsproblemen kan inte vänta.

Stefan Löfven, statsminister, i sin regeringsförklaring 134 dagar efter valet.