De rika arabländerna och USA måste sluta blunda för tragedin

De dör på Europas stränder.

Men hela den rika världen är med­skyldig.

Låt oss gråta och rasa över bilden på Alan, pojken bortom räddning. Svischa pengar till hjälpinsamlingar, skänka kläder, skor, lek­saker.

Låt oss sen lyfta blicken, söka lösningar. Börja med att blicka utanför Europa och rikta ett hårt ankla­gande finger mot de rika länder som inte hjälper. Flyktingkrisen har vuxit till en världsangelägenhet. Inget välmående land ska kunna blunda för vår tids just nu största humanitära tragedi.

Vad gör rika länder som Saudiarabien? Qatar? Förenade Arabemiraten? Vilket ansvar tar dessa länder för lidande människor på flykt, dessutom i deras absoluta närområde? Alans arme pappa sa i går i tv, med sorgens kraft:

”Jag vill att de arabiska regeringarna, inte de europeiska länderna, ska se vad som hände mina barn. Jag vill att de på grund av detta ska hjälpa, jag vill inget annat”.

Ord att ta till sig för arabvärldens ledare. Nu. I skam.

Samtidigt, om vi blickar västerut, mot världens mäktigaste land: vad gör USA? Framför allt, vad tänker USA göra?

I synnerhet som landet har en moralisk räkning att betala, för sin inblandning i arabvärldens maktspel, under decennier. Jag tillhör inte den grupp som ser amerikanerna som den Store Satan. Men ingen kan undgå att se och erkänna de misstag USA begått utrikespolitiskt i mellanöstern. Amerikanerna bär inte ensamma skulden för krigen och flyktingkaoset, men man har en del i det.

Som världens främsta stormakt måste USA nu vara med och ta sitt ansvar. Som Sverige och Tyskland redan gör och som fler av EU-länderna också måste tvingas att göra.

Men flyktingtragedin sträcker sig utanför Europa. FN bör agera och alla anständiga länder världen över måste hjälpa till. Det går inte att fly över Atlanten i en gummibåt men det innebär inte att USA, ett enormt stort land, inte ska hjälpa till att ta emot sin del av flyktingar.

Barack Obama måste visa vilken sorts president han vill gå till historien som. Med makt­anspråk kommer också ett stort ansvar. Det är dags att ta det. Både för USA och de arabiska regeringarna.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset