Myndigheternas dubbla budskap är ett haveri

Är corona-stormen över oss eller inte?

Haveri.

Det går inte att beskriva Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms presskonferenser i går med något annat ord.

Jag har tidigare upplevt kritiken mot Folkhälsomyndighetens kommunikation som överdriven, närmast orättvis.

Anders Tegnell tycks i och för sig veta betydligt mer om smittspridning än om hur ett budskap ska paketeras för att effektivt nå ut till så många som möjligt, men så är han också statsepidemiolog och inte en snitsig pr-nisse.

Den som har bemödat sig med att lyssna ordentligt har icke desto mindre för det mesta fått rimliga och logiska förklaringar till varför företrädare för myndigheten ena dagen sagt si och andra dagen så.

Men det som utspelade sig i går var häpnadsväckande.

 

Folkhälsomyndigheten höll sin vanliga pressträff, den 14:e i ordningen om coronaviruset, och statsepidemiologen inledde sin vana trogen med att sammanfatta läget.

Vi fick veta att orosmomentet just nu är USA och att situationen just nu är stabil. 100-200 nya fall om dagen ”och det är framförallt i Stockholm vi ser ett tryck”.

Statsepimediolog Anders Tegnell under onsdagens presskonferens.

Jag var själv på plats under presskonferensen och tänkte för mig själv att det är tryggt och bra att myndigheten har läget under kontroll och inte låter sig påverkas av diverse alarmisters frustrerade klagan över försiktigheten och lågmäldheten i ordvalen.

”Ett tryck i Stockholm”. Några timmar senare skulle det visa sig vara ett mycket blygsamt sätt att uttrycka saken.

Region Stockholm kallade nämligen till en egen presskonferens, som öppnades med ett dramatiskt besked från Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Stormen är här.

– Det kommer att bli värre.

– Jag är beredd att gå upp i katastrofläge.

 

Bara det senaste dygnet hade 18 personer avlidit i Stockholm. Den högsta siffran hittills. Det skarpa läge som huvudstaden de senaste veckorna har rustat för har inträtt.

– Läget just nu är ganska dramatiskt. Vi har 1 070 personer som är smittade, det senaste dygnet har det ökat med 111 personer, fortsatte Eriksson.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

För att frigöra lokaler och personal måste all planerad vård som kan vänta, såväl på sjukhusen som utanför sjukhusen.

Två saker, fortsatte Eriksson, är akuta: att ha tillräckligt med skyddsutrustning och bemanning för den ökade kapaciteten.

Hur kan två budskap mellan två centrala aktörer skilja sig så diametralt inom loppet av bara några timmar?

I Aktuellt i går kväll ställde programledaren Anders Holmberg frågor om just detta. Vi har en statsepidemiolog som beskriver läget som stabilt. Och en sjukhusdirektör som pratar om storm. Det går inte ihop.

– Det kanske du ska fråga Tegnell om, sa Björn Eriksson.

Ett rimligt svar. Och i morse gjorde TT just det, frågade Tegnell.

Varför dessa dubbla budskap?

– Jag har inget svar till det. Vi måste först få kontakt med Stockholm för att få bättre koll.

Är stormen över oss eller inte?

– Vi måste få kontakt med Stockholm först, för att ta reda på vad de ser som inte vi ser. Så att vi inte vacklar fram och tillbaka.

Ja, nog tycks myndigheten och regionen behöva tala med varandra. Budskapen får helt enkelt inte skilja sig åt så här markant.

Sverige befinner sig i sin svåraste situation sedan andra världskriget och korrekt information från verksamheter i nyckelfunktioner är avgörande för hur vi ska klara den.

 

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen