Hyllar sin lärare med enorm bronsstaty

Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2020-01-26

Anton Hasenstrauch med sin älskade lärare Kimmo Martin.

21-årige Anton Hasenstrauch gick från skoltrött elev som bytte gymnasieskola flera gånger till Sverigemästare i VVS och medaljtagare under yrkes-VM i Ryssland.

Han säger att han har en person att tacka – och det är läraren Kimmo Martin.

Han gör det med en 3,5 meter hög bronsstaty.

När Anton Hasenstrauch började på flygtekniklinjen på Bolandsskolan stannade han bara i 20 minuter.

– Vi hade upprop, sen fick vi våra böcker, sen gick jag, berättar Anton.

Efter det började han på ett antal andra linjer – som han nästan lika tvärt hoppade av. På fordonstekniklinjen blev det bara en dag.

Ingen flygande start

Till slut blev det Jälla Yrkesskola. Men det var inte någon flygande start här heller. Anton var skoltrött och tog sig genom ettan med nöd och näppe.

Tills han fick Kimmo som mentor och lärare.

– Man hade tur om den där kom i tid till lektionen, säger förbipasserande läraren Bengt Söderström och nickar skrockande mot Anton, som nu sitter med 8–9 tunga medaljer runt halsen.

En av medaljerna talar om att 21-årige Anton är Sverigemästare i VVS.

En annan lyder ”Medallion for Excellence”.

Den fick han när han representerade Sverige under ryska yrkes-VM i Kazan där kom tolva.

Kimmo och Anton.

400 timmar

Och allt beror på Kimmo Martin, som sitter bredvid.

På en träställning strax utanför lärarrummet i en av Jällaskolans lokaler står den 3,5 meter höga bronsstatyn.

På en skylt på statyn står det:

”Du lärde mig allt om VVS. Visade mig att jag kunde. På betryggande finlandssvenska sa du att även solen hade sina fläckar, när jag gjorde fel. Tack”.

– Det blev kanske någon tår första gången man såg den, medger Kimmo och visar en video från när statyn täcktes av i Stockholm.

”Gjorde mig intresserad”

– Kimmo gjorde mig intresserad av att lära mig, han engagerade sig, säger Anton.

– Sen när jag skulle öva inför mästerskapen lade han all sin fritid på mig. Den tävlande från Korea som vann förstapris i yrkes-VM hade ett helt team med sig, han hade psykologer, läkare, PT och han hade tränat sex dagar i veckan i två år. Jag hade Kimmo som hade lagt ner 400 timmar med mig, helt gratis.

Trots att Kimmo lade mycket av sin lediga tid på att dagligen öva med Anton, fick han inte följa med till tävlingen.

Istället tittade han på livestreamen från datorn. Han beskriver hur de brukade ses i skolans lokaler efter klockan fyra varje dag och öva tills larmet gick vid 20.00.

– Då stängde vi av larmet och övade vidare, berättar Kimmo.

– Jag hade aldrig, aldrig kunnat göra något av det här utan honom, säger Anton, som sedan två år tillbaka jobbar på GK Rör i Uppsala.


”Alla, alla älskar Kimmo”

Kimmo Martin har ingen formell lärarutbildning men har jobbat som yrkeslärare i 15 år. En lärare som alla älskar, berättar Anton.

— Han är väldigt rättvis, bestämd men samtidigt stöttande och ödmjuk. Alla som har haft Kimmo älskar honom. Jag kan inte sätta fingret på varför men han får alltid respekt, säger Anton.

– Han har sina citat som han alltid säger och som alla kan. Han blir som en sån figur som alla minns. När organisationen World Skills Sweden kontaktade mig efter VM för att höra om jag ville hylla någon var svaret ganska lätt.

Tillsammans med organisationen började Anton arbetet med statyn, vilket innebar en hel del hemlighetsmakeri och många invigda medbrottslingar bland elever och lärare.

— Det är jätteskönt att få tacka honom på det här sättet och verkligen visa min uppskattning, säger Anton.