Svaret är enkelt – arbetet är nyckeln till samhället

Precis som i Sverige är det stora samtalsämnet hur alla dessa ­flyktingar ska flyta in i samhället.

Här i München har dessutom Oktoberfest just börjat. Det är en 16 dagar lång orgie i öl och blåsmusik, världens största folkfest, fylleriet upphöjt till kultur och ­nationalkaraktär.

Flyktingarna från Mellan­östern kliver bokstavligen rakt in i festen. Människor från samhällen där man inte dricker eller äter griskött stiger ut i en stad där man bälgar miljoner liter öl och äter schnitzel.

En ung man som heter Mustafa står på trottoaren och tittar på ­invigningsparaden. Han tar en selfie med den exotiska synen i bakgrunden: herrar i tyroler­hattar med svinborst, jägare i lodenrockar med gevären på ­axeln, damer i dirndl, klänningar där brösten puffas upp för att ­synas ordentligt.

Han ler in i kameran. På höger armled har han ett gult plastband med uppgift om tid för ­ankomst och eventuella identitets­handlingar: Mustafa har just ­anlänt från Irak.

Han talar ingen tyska och ingen engelska. Bredvid honom står en dam som heter Wasan. Hon är 38 år och talar knappt ­någon ­tyska heller fast hon levt fem år i München. Mustafa och Wasan var grannar i Bagdad.

Nu trängs de med en massa ­andra människor för att se ­herrar och damer i gammal­dags kläder inviga en fest som ­började för 205 år sedan när Ludvig av Bayern ­gifte sig med Therese av Sachsen-­Hildburg­hausen.

Vad tycker Wasan om ­Oktoberfest?

Vi kan inte tala med varandra så jag vet inte.

– Jag är hemmafru, säger ­Wasan.

Hon är lite misstänksam och förstår först inte att jag är ­journalist, hon trodde polis.

Lite längre bort står en ­annan kvinna, Abir Ibrahim, 32, från Egypten. Hon har med sig sina barn ­Jasmin, 4, och Mustafa, 7. Hennes far är också där, på ­besök, han bor kvar ­hemma i Port Said.

Abir tar bilder med sin ­mobil. Hon har fixat en bra plats ­uppe på en stor blomkruka av ­betong.

– Oktoberfesten är ­mycket trevlig! Jag har läst om dess historia och varit där ett par gånger med barnen. Det är ju inte bara öl, där finns karuseller också.

Kulturskillnader mellan ­Tyskland och Egypten?

– Allt är annorlunda här.

Till exempel?

–Här finns det frihet. Här är det rent. Här är människorna jämlikar.

Och öldrickandet under Oktober­fest?

– Det tillhör också friheten. Man kan dricka eller avstå. Det är upp till var och en.

Abir har bara varit något ­längre i Tyskland än Wasan. Abir pratar flytande tyska ­medan Wasan ­bara med­delar sig med ­enstaka ord.

Så varför är den ena en del av samhället och den andra ­inte?

Svaret är banalt ­eftersom det är självklart. ­Wasan är hemma ­medan Abir är sjuksköterska, och arbete är nyckeln till ­samhället.