Sabuni kommer inte att göra succé

Men det skulle ingen göra i det korta perspektivet

Som nyvald partiledare för Liberalerna har Nyamko Sabuni i alla fall en sak att glädja sig åt.

Det kan knappast bli värre.

Enligt en färsk väljarbarometer skulle tre procent av väljarna lägga sin röst på Liberalerna om det vore val i dag. De skulle alltså åka ut ur riksdagen.

Liberalerna är också starkt splittrade. En tredjedel av ombuden på det extra landmötet i våras, som fattade beslut om att Liberalerna skulle ingå januariavtalet med C och regeringen, var emot uppgörelsen.

Splittringen har fortsatt under striden om vem som skulle leda partiet efter Jan Björklunds tolv år som ordförande.

13:45 på fredagen slogs klubban i bordet och Nyamko Sabuni, 50, tog över rodret. Men som kapten på skutan har hon alltså en besvärlig färd framför sig.

Hon ska göra Liberalerna attraktivt för de egna medlemmarna och aktiva. Hon ska också göra det attraktivt för väljarna.

I sitt första, drygt femton minuter långa, tal som partiledare var det tydligt att hon för närvarande prioriterar den första uppgiften. Partiet skulle enas, saker och ting skulle göras tillsammans och allt skulle bli bra och trevligt.

Någonstans måste man ju börja och det är förmodligen klokt av Sabuni att börja på hemmaplan. Det slaget måste vinnas först.

Men den större frågan är givetvis hur hon ska få väljarna att tycka bättre om Liberalerna än de gör i dag. Om detta gavs varken besked eller ledtrådar av den nyvalda partiledaren.

Nyamko Sabunis enda konkreta budskap, förutom att ordet tillsammans kommer att användas frekvent, var egentligen att januariavtalet, mellan regeringen, hennes eget parti och Centern ligger fast. I alla fall så länge ingen bryter det – vilket är en självklarhet som hon uppenbarligen kände sig manad att uttala.

Vilka är då den nyvalda L-ledarens styrkor och svagheter?

Till styrkorna hör definitivt ett gott självförtroende. Det måste en partiledare ha.

Hon verkar också vara mån om att visa att hon vet var skåpet ska stå. Bara 1,5 timme efter hon valts presenterade Sabuni Liberalernas nya partisekreterare, Juno Blom, och partiets nygamla gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson. Det är också en styrka.

Till Sabunis svagheter hör att hon varit borta från politiken länge, sex år, och mycket har hunnit hända under den tiden. Exempelvis har den politiska kartan ritats om från grunden vilket det inte verkar som den nya L-ledaren tagit till sig.

En annan nackdel är att hon visserligen ägnat sig åt väldigt viktiga frågor som hedersförtryck, men kanske på bekostnad av bredden. Som partiledare måste hon kunna svara på frågor som handlar om allt mellan himmel och jord. Och dessutom inte bara svara utan ge ett övertänkt svar. Kan Nyamko Sabuni det? Frågan saknar ännu svar.

Men den svåraste nöten att knäcka för Sabuni och hennes partikamrater blir att definiera vad Liberalernas roll i Sveriges politiska landskap är.

Det duger inte att bara stå upp för liberala värderingar. Det måste också ta sig konkreta uttryck.

Nyamko Sabuni kommer inte att göra succé som partiledare. I alla fall inte i det korta perspektivet. Det gör nästan ingen.

I det längre skulle jag säga att hon är ett oskrivet kort. Kom igen om ett halvår – då kanske det går att göra en stabilare prognos. Första testet kommer redan nästa vecka då hon håller sitt första Almedalstal.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.