En LO-strejk skulle vara katastrofal för Löfven

Socialdemokraterna har svårt att fatta att de lever i en ny tid

UMEÅ. Om LO gör allvar av hotet om att strejka mot förändringar av anställningstryggheten är det en katastrof för Stefan Löfven.

Men innan dess hinner mycket vatten flyta under broarna.

I söder, i Kalmar, varnade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för att hans 1,5 miljoner medlemmar kan gå ut i strejk för att ”skydda arbetsrätten”, det vill säga bevara dagens lag om anställningsskydd, las.

I norr, i ett gråruggigt Umeå, första maj-talade hans S-kollega Stefan Löfven. Han pratade inte om att arbetsrätten är hotad. Gissa varför.

Det var en ovanlig, vissa kanske till och med skulle kalla den konstig, första maj. Det är första gången den internationella arbetarrörelsens stora högtidsdag firas sedan Socialdemokraterna gick i förbund med två borgerliga partier.

Det har skapat en påtaglig vilsenhet i vänstern. Hur ska det här tacklas, vem är vän och vem är fiende?

Enligt januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP och deras samarbetspartners i Centern och Liberalerna ska arbetsrätten utredas.

Utredningen tillsattes nyligen och enligt direktiven är ett av de inslag som ska synas i sömmarna lagen om anställningsskydd, las. Med vissa undantag säger den i dag att den som är sist anställd ska få sparken först om företaget börjar gå dåligt och det uppstår arbetsbrist.

Det har fått håren att resa sig på fler än Karl-Petter Thorwaldssons huvud. Rör inte vår arbetsrätt, trumpetar den fackliga grenen av arbetarrörelsen (S). Även i går.

Utredningen ska vara klar nästa år och de nya reglerna börja gälla året före nästa val, 2021.

Om LO:s ordförande skulle göra verklighet av hotet att ta ut sina medlemmar i strejk mot de, än så länge bara sannolika, förändringarna vore det katastrof för Stefan Löfven.

Enligt den gemensamma historieskrivningen bildade LO Socialdemokraterna för att facken behövde ett parti som såg till att de kunde påverka lagstiftningen.

En LO-strejk mot ett politiskt förslag är inget som regleras i avtal med arbetsgivarna. Det skulle i så fall vara en politisk strejk som riktade sig direkt mot Stefan Löfven, en person som ägnat ett av LO:s största medlemsförbund större delen av sitt yrkesliv. Och som dessutom leder ett parti som LO grundat.

Värre kan det nästan inte bli.

Men det dröjer alltså innan Karl-Petter Thorwaldsson måste bestämma om han ska rikta sitt blodiga vapen mot Stefan Löfven eller inte. Dessutom förefaller det mindre troligt att han skulle utsätta den redan ansatta socialdemokratin för den påfrestningen.

Stefan Löfven tog alltså inte upp frågan i sitt tal. Men på pressträffen efteråt påpekade han det uppenbara, det som tycks vara svårt för många socialdemokrater att ta in i det nya svenska politiska landskapet.

– Vi har 28,3 procent.

Just så. Men det har Socialdemokraterna svårt att ta till sig.

Han sade också en annan sak som i och för sig kan diskuteras men som i Stefan Löfvens värld är en sanning:

– Alternativet till en S-ledd regering är den mest konservativa vi sett på länge i Sverige.

Med andra ord: Samarbetet med L och C kostar. Men alternativet hade varit ännu värre för LO:s medlemmar. Det är så Stefan Löfven motiverar högergiren med bland annat de hotande förändringarna av arbetsrätten.

Pragmatism kallas sånt. Inte ideologi.

En fråga som Stefan Löfven snuddade vid i sitt tal är den framväxande nazismen, högerextremismen och ultranationalismen. För att stoppa den skulle man rösta i EU-valet 26 maj. Sade han.

De svenska väljarna lär dock knappast rå på vad som händer på kontinenten. Det vore att begära för mycket.

Men visst, när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, tågar för sina avskyvärda ideal på första maj kan vem som helst tappa huvudet och säga konstiga saker.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.