Kyrkfackets fem nya budord

KyrkA är förmodligen Sveriges absolut tystaste fackförbund

Facket för kyrkans akademiker borde trumma in nya budord.

Det första är att ett gott samvete tål granskning.

KyrkA är akademikerfacket för kyrkans anställda. 5 000 gudfruktiga, får man anta, i religionens tjänst.

Men deras fackförbund uppträder inte alltid som man förväntar sig. I alla fall inte av en facklig organisation.

Vibeke Hammarström, förbundsdirektör för Kyrkans Akademikerförbund KyrkA.

KyrkA är förmodligen Sveriges absolut tystaste fackförbund. De vill inte ens lämna ut årsredovisningen och låter bara utvalda i ledningen uttala sig om verksamheten. Resten hutas åt att hålla tyst.

Med anledning av det, och av Svenska kyrkans sjunkande medlemsantal, finns anledning för förbundet att inta en helt annan attityd. De behöver helt enkelt nya budord för hur man uppför sig utanför den klerikala kretsen.

  1. Du ska inte dölja något. Att inte ens dela med sig av årsredovisningen är ett svårslaget rekord. Det ger dessutom intryck av att det pågår en ljusskygg verksamhet, en som inte tål offentlighetens ljus. Rent samvete är den bästa huvudkudden, som vi brukar säga. Men hur är det med sömnen för KyrkA:s ledning?
     
  2. Du ska inte sätta munkavle på andra. KyrkA har centraliserat kommunikationen med journalister. Också det ger intryck av att det inte står till som det ska. Nu ska jag komma med ett avslöjande, anställda som gillar sin arbetsplats vill sällan eller aldrig baktala den offentligt. Det är bara när de anställda anser att arbetsgivaren är helt fel ute som de brukar vilja säga det – anonymt. KyrkA skulle alltså inte behöva bära sig åt som de gör om det var en bättre arbetsplats. Sug på den karamellen ett tag.
     
  3. Du ska inte köpa vin för 1 500 kronor flaskan. Askes syftar till att uppnå fullkomlighet. För att uppnå detta kan en flaska vin för 1 500 kronor bidra om det inte vore för att askes förutsätter att man avstår från lockelse, exempelvis mat. Det är ett skäl för KyrkA att avstå från sådana utsvävningar. Representation är både en nödvändig och trevlig del av nästan all organisatorisk och affärsmässig verksamhet. Men den ska givetvis göras med sans och balans. Och det är där kyrkans akademikerfack fallerar. Att köpa en flaska vin för 1 500 kronor för medlemmarnas pengar är inte överdåd. Det är hål i huvudet. På annat sätt går det inte att beskriva det – vilket KyrkAs ledning faktiskt borde ha förstått.
     
  4. Du ska inga andra uppdragsgivare ha än dina medlemmar. En självklarhet för ett fack kan man tycka men så verkar inte vara fallet i KyrkA. Att grunda ett bolag för att arrangera konferenser hör inte dit. Inte heller hyra hotellsviter för 5 000 kronor natten. Varje aftonbön från en fackligt förtroendevald eller anställd bör innehålla ramsan ”medlemsnyttan, medlemsnyttan, medlemsnyttan”.
     
  5. Du ska aldrig glömma vem som betalar din lön. En variant av budord fyra. Det handlar om ren självbevarelsedrift. Den dagen medlemmarna inte tycker att de får valuta för pengarna, bland annat för att deras medlemsavgift används till annat än att stärka deras ställning på arbetsmarknaden, är det kris. Då kan de nämligen välja att gå med i ett annat fack. Och vad händer då med de anställa på facket om tillräckligt många av medlemmarna delar den åsikten? Jo, de blir färre.
     

Sammanfattningsvis, KyrkA lever farligt. På alla möjliga sätt.
 
 


PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.