Ska de blåsvarta vindarna nå Sverige i höst?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-05-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valet i Nederländerna är bara det senaste exemplet. Europa går igenom en djup politisk kris. Etablissemanget utmanas framgångsrikt av främlingsfientliga partier på högerkanten.

Lijst Pim Fortuyn fanns inte för tre månader sedan. I dag är det Nederländernas näst största parti med omkring 17 procent av befolkningen bakom sig.

Det är en sensation. Och ett svårt nederlag för det socialdemokratiska partiet som tappade en tredjedel av platserna i parlamentet efter att ha besatt premiärministerposten i åtta år.

Men valet i Nederländerna är ingen isolerad företeelse. Det är bara det senaste exemplet på hur etablerade partier, framför allt på vänsterkanten, dukar under för främlingsfientliga partier till höger.

Frankrike. Den främlingsfientlige Jean-Marie Le Pen gick vidare till andra och avgörande omgången i franska presidentvalet för elva dagar sedan. Trots att alla trodde att premiärminister Lionel Jospin, socialist, var given. Efter nederlaget avgick Jospin.

Danmark. I december förra året tvingades den socialdemokratiska regeringen avgå till förmån för en borgerlig koalition. Den regerar med stöd från landets tredje största parti, det invandrarfientliga dansk folkeparti.

Norge. Arbeiderpartiet avgick efter valet i september förra året. I stället bildades en borgerlig koalitionsregering med stöd av främlingsfientliga framstegspartiet, trea i stortinget.

Italien. I maj förra året tog högerns Frihetens hus över efter vänsterns olivträdsallians. I regeringen sitter både nyfascister och det främlingsfientliga Lega Nord.

Bara två val under det senaste året avviker från mönstret. I mars ersattes visserligen socialistregeringen i Portugal av en högerkoalition. Men främlingsfientlighet och invandring var ingen stor fråga. I juni förra året gav engelsmännen Tony Blair nytt förtroende. Men det brittiska valsystemet gör det mycket svårt för nya partier utan lokal förankring att ta sig in.

Framgångarna för de främlingsfientliga partierna är ett gigantiskt nederlag för det politiska etablissemanget i Europa. Förklaringen varierar i detalj mellan länderna. Men huvudsakligen beror det på att de etablerade partierna underskattat eller struntat i människors oro över central- och detaljstyrning från Bryssel, invandring, brott och otrygghet.

Nästa stora val genomförs i Frankrike i juni då en ny nationalförsamling ska utses. I september står Sverige och Tyskland på tur. Hur blåsvart är Europa i höst?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln