Försök vara klimatsmart - om du har råd

Marginalerna på reservdelar måste vara skyhöga

Förr i tiden brukade man tala om reservdelsmänniskan. Det var något fint, man kunde reparera sjuka människor genom att byta ut delar av deras kroppar mot något som kanske inte var fullt lika bra som originalet, men ändå väl fungerande.

I modern tid har framför allt Miljöpartiet argumenterat för reservdelar och reparationer. Inte på människor, men väl på prylar. Att låta en kunnig reparatör byta ut den felande länken i stället för att kasta hela apparaten.

I vissa fall utgår till och med avdrag på skatten, rut, för reparation och underhåll av hushållsmaskiner.

Men det känns som att de, och alla andra som tycker att det är bra att överge slit och slängsamhällets värsta avarter, arbetar i motvind.

Det är inte lätt att omsätta ambitionerna till praktik. Företagen som ska hjälpa oss med det ligger efter.

Jag har och hade en Iphone. Den förra började krångla för en tid sedan, batteriet laddade ur på allt kortare tid.

Beskedet jag fick var att telefonen inte bara var bortom all normal räddning. Den var dessutom sååå gammal (minst tre, kanske fyra år) att den kunnat vara Gustaf III:s.

Jag överdriver så klart. Men inte mycket.

Alltnog, jag fick en ny telefon. Men sökningar på nätet gav vid handen att Apple faktiskt byter batterier på sina telefoner - om garantin fortfarande gäller. Och det gör den så klart inte på rokokotelefoner.

Annars kostar det 795 eller 545 kronor plus, i de flesta fall, frakt. Pris: Ungefär 115 kronor till.

Ute på stan, där det förmodligen cirkulerar piratbatterier, kostar ett batteribyte på en Iphone från 99 kronor.

Min dammsugare sa också upp sig nyligen. Slangen gick av vid fästet till röret. Inget att bråka om, maskinen hade omkring tjugo år på nacken men har varit, och skulle kunna fortsätta vara, en väl fungerande följeslagare.

Alltså gick jag till märkesbutiken för att få en ny slang. Säljaren slog bekymrat i pärmar och meddelade till sist att det fanns en till salu. Men den kostade 300 kronor. En ny, jättebra, dammsugare kunde jag få för 990.

Vad tror ni att jag åkte hem med, slang eller ny maskin? En ny dammsugare så klart. Man betalar inte en tredjedel av priset för en helt ny maskin för att bara få en reservdel. I alla fall inte om den är så gammal som min.

Slutsats: Många vill laga. Det ligger i tiden. Men för att det ska vara möjligt måste märkesbutikerna sänka priset på tillbehör radikalt.

Jag misstänker att marginalerna på dem är skyhöga jämfört med nya apparater. Så kan det inte fortsätta i klimatförändringarnas tid.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Korridorsnackas det, eller?

Liberalerna avslutar i dag sin sista stora samling innan Jan Björklunds efterträdare ska väljas i juni. Partiets aktiva gnuggas under det s k riksmötet inför EU-valet i maj. Man kan gissa att det viskas i vrår och barer. En het kandidat är Erik Ullenhag, tidigare minister.

Erik Ullenhag.

En estradör, minsann

I dag besöker talman Andreas Norlén Umeå. Om han uppträder som han gjorde i veckan som prisutdelare av tv-priset Ria (efter Ria Wägner), kommer han att riva ner nya applåder. Han delade ut priset till årets ordningsman vilket fick honom att raljera över sig själv – som han gjorde på ett klart roligt sätt.

Talman Andreas Norlén.

Nu är det dags

Kronprinsessan Victoria har namnsdag i övermorgon och då är det, eftersom hon ska ärva tronen, allmän flaggdag. Kollektivtrafiken i Stockholm, SL, tog dock fel på månad och har alltså redan flaggat för prinsessan på bussarna. Skulle tro att de gör om det nu. Annat kan missförstås.

Kronprinsessan Victoria.

Åter till normaliteten

Statsministern frågas normalt ut av riksdagsledamöterna en gång i månaden, på torsdagar klockan två. Men sedan valet har statsministerns frågestund varit inställd eftersom det större delen av tiden inte funnits annat än en övergångsregering. Men på torsdag sparkar den i gång igen.

Redan 55 år

Busch Thors Kristdemokraterna firar 55 år den 20 mars. En viktig orsak till bildandet 1963 var förslaget att kraftigt skära ner kristendomsundervisningen i gymnasiet. Trots drygt tre miljoner underskrifter i en namninsamling genomfördes förslaget. Efter SD och MP är KD yngst i riksdagen.

Ebba Busch Thor (KD).

Veckans citat

”Det var ett klokt beslut”.
Therese Gouvelin, LO:s vice ordförande om Kommunals beslut att dra in stödet till Socialdemokraterna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.