På besök i ett stort böljande hav av fylla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har precis varit och hälsat på makens släkt på Cypern. Det billigaste sättet att resa dit var att köpa en charter. Jag tänkte lite slugt att då kan dottern och jag sno åt oss en hotellnatt och vara själva och ha tjejdag.

Hahahahahahahah! Eller hur.

Så här står det om hotellet på Fritidsresor.se, allt ackompanjerat av en härlig reklambild där poolen ser större ut än vad den är i verklig skala.

"Melpo-Antia passar hela familjen med sitt centrala läge i Agia Napa och bekväma gångavstånd till sandstranden Grecian Bay. Melpo är byggt runt poolområdet och lägenheterna vetter mot omgivande bebyggelse eller pool. Antias lägenheter ligger i två separata byggnader vid sidan av Melpo. Speciellt för de mindre barnen finns här barnpool med vattenfall och lekplats, båda med skuggande soltak. För de äldre familjemedlemmarna så finns motionsrum och vid poolen finns en del med bubbelpool."

"Skitkul hotell om ni är 17 år. Packa gelé och hårfön, nu blir det drag under galoscherna. Hotellet ligger mitt i smeten så ni barnfamiljer som varit dumma nog att boka här kan glänta på balkongdörren på kvällen (eftersom AC:n gör det svinkallt i rummet och saknar fjärrkontroll) och lyssna till lite härlig dunkadunka som vi äldre kallar eurotrashtecnon.

Ni kan nästan uppleva att ni är med när tjej- och killgängen slår i dörrarna och ropar "paaarty". Poolen ja, det är ni 17-åringar som äger, glöm inte det. Ni kan sno solstolarna och även stolarna runt barnpoolen, nema problemo. Poolen är mycket mindre än på bilden men om man gillar att känna kroppar mot sin och njuta av killarna som dricker öl och bosatt sig i "bubbelpoolen" så visst, go for it.

En kille svimmade på fyllan i bubbelpoolen. Det var kul. Just det, minibarnpoolen, vattnet är cirka fyra centimeter högt och botten fylld av sand från den lilla äckliga lekplatsen bredvid. Fontänen, jo fontän är så klart ett definitionsbegrepp. Jag kanske skulle rekommendera er att tänka på det lilla vattnet som kommer mot arslet i en bidé."

Ett dygn spenderade jag i rövhålet Agia Napa. En gång i tiden en fiskeby som nu är ett C-Las Vegas. Allt går i neon, och det går inte riktigt att andas, smattret från jeeparna och motorcyklarna är öronbedövande, överallt någon inkastare som är desperat efter drinkoffer. I McDonaldskön framför mig stod en 45-årig grek och smörade upp en ung tjej med två flätor. Det var härligt att få se på, lära sig hur det går till att ragga ordentligt.

När jag promenerade från hotellrummet till poolen med min glada tvåårige son på armen var det den längsta promenad jag någonsin gjort. Ingen solstol ledig. Bara unga härliga kåta människor som antagligen undrade vem kärringen var. Jo, några barnfamiljer såg jag. Men vi utbytte inga medlidsamma blickar så jag antar att de kanske trivdes ändå. När jag badade sonen i poolen bredvid några öldrickande finniga killar tittade jag upp mot en balkong och där satt tre tjejer med vita ansiktsmasker och stirrade på mig medan dom rökte frenetiskt.

Ni tänker att jag är gammal och frigid. Visserligen stämmer detta men jag var i Agia Napa på jobb för Expressen en gång när jag var 25. Så mycket roligare var det inte då. Det är som ett stort böljande fyllehav nattetid genom stan.

Jag skäms att vara svensk när jag är där. Undrar vad de gamla farbröderna och tanterna som sitter i skuggan på torget tänker om oss. När vi spyr på deras gator, vrålar så att vi väcker deras barnbarn, skiter, knullar och slåss på deras mark.

Inte ens pengarna stannar ju. Hotellen och barerna är snart våra allihop. Lottie Knutsson rules. Å andra sidan, we´ll always have Spy Bar (eller Troppan). Fast i Agia Napa får alla vara med. Det är skillnaden som gör det.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln