”Jag skrattade högt mellan yxmorden”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit

Deckare

Spökryttarna från Ordebec

Fred Vargas

Sekwa

På en polisstation i Paris regerar kommissarie Adamsberg, egensinnig och briljant. Kring sig har han en apart samling medarbetare som tar hand om katter såväl som skadade duvor. När en kvinna från Normandie vädjar om hjälp mot mordiska varelser som förebådar ond, bråd död rycker han ut. En lysande roman, spännande och snillrik, skriven med sådan humor att jag skrattade högt mellan yxmorden. Belönad med en prestigefylld Dagger Award.

Självbiografisk

Till himlen och tillbaka

Eben Alexander

Forum

Finns det ett liv efter döden? Det påstår den amerikanske neurokirurgen Eben Alexander. Han drabbades av hjärnhinneinflammation och hamnade i koma. När han vaknade berättade han om fantastiska upplevelser han haft i universum, bland annat hade han träffat Gud. Boken har sålt i miljoner och vållat stor uppståndelse i USA. Men sina läkarkollegor har han inte lyckats övertyga. De tror snarare att han hallucinerat.

Tonår

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Åsa Asptjärn

Bonnier Carlsen

Han är femton, finnig, förvirrad och gör alltid fel. Men ju längre man följer honom på hans krokiga, bitvis katastrofala livsbana desto mer oemotståndlig blir han. Emanuel Kent har en enda kompis, en syster som är lesbisk och två välmenande föräldrar. Hans misslyckade närmanden till klassens snyggaste tjejer är både komiska och hjärtslitande. Men har man bara sjukt låga förväntningar spelar det ingen roll, som han säger. En rolig debutroman.

Reportage

Organ till salu

Susanne Lundin

Natur & Kultur

Å ena sidan: medicinsk turism, rika västerlänningar som köper organ av fattiga människor, vilka ofta får betala med förstörd hälsa. Å andra sidan: en desperat sjuk människa som i åratal förgäves väntat på en donator och till slut lånar ihop pengar för att kunna köpa en ny njure i Pakistan. Hur ska vi ställa oss? En angelägen, väldokumenterad rapport om organhandelns ljusskygga värld och vilka konsekvenser olika länders kultur har på verksamheten.

Följ ämnen i artikeln