”En bok alla borde läsa”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit

Fakta

Ut ur Kalahari

Lasse Berg

Ordfront

Det här är en bok som alla människor borde läsa. För den handlar om oss. Var vi kommer ifrån, hur våra liv utvecklats under tusentals år och hur våra drömmar om det goda livet ser ut idag.

Lasse Berg är ett enmansuniversitet. Och de kunskaper han förmedlar är ytterst tänkvärda och fängslande. Människan är en flockvarelse. Vi blir deprimerade av att leva ensamma. Ändå är det vad allt fler gör i olika världsdelar. Varför har det blivit så?

Barn

Vem där?

Constanze V. Kitzing

Karneval förlag

Att leka "titt ut" med riktigt små barn är en höjdare. De kluckar av skratt och vill aldrig att man ska sluta.

Den här bedårande bilderboken lockar fram samma pirriga spänning och överraskning hos våra allra minsta. Vem kan dölja sig bakom ett mönster med svarta prickar mot en röd bakgrund? Så vänder man på bladet och vad hittar man där? Jo, en fin nyckelpiga. Svarta streck mot en gul bakgrund visar sig vara en mallig tiger. Och så där håller det på.

Roman

Vinter i drömhuset

Maeve Binchy

Norstedts

Hon skrev feelgood långt innan begreppet var uppfunnet. När Maeve Binchy dog för knappt ett år sedan sörjdes hon av sina miljoner läsare världen över. Det här blev hennes sista bok och den belönades med Irish Book Award.

Berättelsen handlar om några starka kvinnor och några lite svagare män och hur deras vägar möts och skiljs på Irland. Historien präglas av den värme och humor som var utmärkande för Maeve Binchy.

Fakta

Hej klimakteriet!

Red: Åsa Albinsson, Maria Fröjdh

Bonnier Fakta

Sissela Kyle var mitt i repetitionerna av musikalen ”Singin´ in the rain” när hon plötsligt blev helt genomsvettig. Total sjöblöt. Motvilligt fascinerad skriver hon en underhållande analys av sin kropps förändringar. Camilla Thulin tycker att klimakteriet är ett påhitt, enkom för att hålla tillbaka den vuxna kvinnan.

En väldokumenterad bok om livet runt menopausen, en blandning av senaste forskningsrönen och en rad personliga betraktelser.

Följ ämnen i artikeln