Löfven måste få ordning på sin regering

Mehmet Kaplan och Stefan Löfven.

Regeringen har tappat mer än var femte väljare sedan valdagen 2014.

Mest sargat är Miljöpartiet som står mitt i sin hittills djupaste kris.

Den senaste krisveckan för regeringen, med en sparkad minister och allehanda underligheter i Miljöpartiet, avspeglas inte i den här undersökningen. Mätningen avslutades i söndags, dagen innan bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick silkessnöret.

Läget skulle alltså kunna vara ännu sämre för regeringen än som avspeglas i den här väljarbarometern. Och redan det är ganska dåligt.

Sedan valet i september 2014 har de båda regeringspartierna, S och MP, tappat mer än var femte väljare, 20,8 procent. För Socialdemokraterna är tillbakagången knappt 5, för Miljöpartiet 2,3 procentenheter. Det betyder att de gröna har tappat en tredjedel av väljarna sedan de nådda sina drömmars mål, regeringsmedverkan.

MP har fått mest stryk

Det redan från början ganska lilla regeringspartiet har alltså fått mest stryk av att sitta i regeringsställning. Det är inte så konstigt.

Redan före den senaste veckans spektakulära händelser var anseendet naggat i kanten. Inte bara av märkliga uttalanden från Åsa Romson. Utan snarare på grund av bristen på sakpolitiska framgångar och positionsförflyttningar som varit svårförklarliga.

De gröna är ett av riksdagens mest flykting- och invandrarvänliga partier. De drev exempelvis fram att flyktingar som vistas illegalt i landet ska få akutsjukvård.

Men i höstas gjorde partiet ett lappkast. Nu är det största möjliga restriktivitet som gäller, om du inte har id kan du inte ens söka asyl i södra Sverige. Språkröret Åsa Romson fällde en tår när paketet presenterades.

Det mesta har gått snett för MP

I en annan profilfråga, klimat och miljö, har det mesta gått snett för MP. Förbifart Stockholm byggs, Bromma blir kvar i 22 år till och Vattenfalls tyska kolgruvor kommer att säljas till ett bolag som inte planerar att lägga ner dem.

Socialdemokraterna såg ut att ha brutit den negativa trenden när de ökade i två mätningar i rad. Men nu sjunker stödet igen. Stefan Löfven (S) kan inte andas ut. Tvärtom, han måste få ordning på sin regering.

Partiet hoppas att god ekonomi, 1 maj och storsatsningen ”Samhällsbygget” (i Alliansens tappning i valrörelsen 2014 kallades det ”Sverigebygget”) ska få dem tillbaka på banan igen. Frågan är om det räcker.

Bara V eller soffan att välja på

Regeringens förtroendekris är förklaringen till det höga stödet för Vänsterpartiet och den ökande andelen osäkra väljare. De vill inte ta klivet över blockgränsen och då finns det bara V eller soffan att välja på för dem som är missnöjda med regeringspartierna.

Läget i Alliansen är inte mycket att orda om. Stödet för de fyra borgerliga partierna är marginellt högre i dag än vid förra valet. Kristdemokraterna ligger i dag under riksdagsspärren och Liberalerna strax över. Även de har en del att jobba med.

Sverigedemokraterna, som tappat flera månader i rad, ökar i den här mätningen. Det är lättförklarligt. Debatten har inte handlat om deras frågor den senaste tiden, de har legat i bakvattnet.