Om en vecka är Romson inte längre språkrör

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Om Åsa Romson fortfarande är språkrör om en vecka blir jag mycket förvånad.

Dagens Aftonbladet/Inizio är en ny iskall dusch för henne på flera plan. MP:s egna väljare saknar förtroende för henne och vill att hon avgår.

Kan det bli värre?

Ödesveckan för Miljöpartiet inleds alltså med en ny skräll för Miljöpartiets prövade kvinnliga språkrör, miljöminister Åsa Romson. Av dem som lade sin röst på Miljöpartiet i förra valet vill sex av tio att hon avgår.

De företrädare för de gröna som hittills sagt att de vill att Åsa Romson försvinner har motiverat det med hennes synnerligen låga förtroende i väljarkollektivet som helhet. Romson är ett så kallat sänke, en som drar ner viljan att rösta på ett visst parti.

Dagens mätning från Aftonbladet/Inizio visar att förtroendet även bland Miljöpartiets egna väljare också är rekordlågt. Mer än dubbelt så många vill att hon avgår än som vill att hon stannar kvar som språkrör.

Bland de gröna väljarna har 58 procent ganska eller mycket litet förtroende för Romson. Inte ens en femtedel, 19 procent, har stort eller mycket stort förtroende.

Det är kort sagt öken för Åsa Romson. Att komma igen efter en sådan här totalsågning av de egna väljarna är i stort sett omöjligt. Dessutom tar det tid och tiden är utomordentligt knapp för Romson som vill bli omvald när kongressen inleds på fredag.

Följaktligen är min prognos att om en vecka är Åsa Romson inte språkrör längre. Hon är förmodligen inte miljöminister heller. Om man blir bortröstad, efter att ha bett om ett starkare mandat, kan man sannolikt inte sitta kvar i regeringen heller.

Romson har dock en annan karriär att falla tillbaka på. Hon är doktor i miljörätt och kan söka sig tillbaka till den akademiska världen.

Ombedda att peka ut nya kvinnliga språkrör väljer MP-väljarna biståndsminister Isabella Lövin och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det är inte så konstigt. Vid sidan av Romson är de mest kända av de kvinnliga miljöpartisterna. Men är de bäst lämpade? Den kvinnan, oavsett vem det är, har valberedningen högst fyra dagar på sig att vaska fram.

Romsons manliga partner, språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin, klarar sig bättre än hon gör i den här undersökningen. ”Bara” 28 procent av MP-väljarna tycker att han ska lämna, drygt hälften att han ska sitta kvar. 44 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom, fler än de 32 procent som har ganska eller mycket litet förtroende för honom.

Det lutar alltså åt att valberedningen kommer att föreslå att Åsa Romson byts ut. Men att Gustav Fridolin, om än med rejäl skrämselhicka, får sitta kvar.

Vad betyder det för regeringschefen, statsminister Stefan Löfven? Att det värsta scenariot med en storskalig regeringskris inte verkar vara omedelbart förestående. Det blir det först om båda språkrören tvingas bort.

Om bara Romson röstas bort är krisen mer hanterlig för Löfven. Då ska det till en ny bostadsminister och, sannolikt, en ny miljöminister. Eventuellt toppat med några andra omflyttningar. Det svider, men är ingen katastrof för Löfven.

I en tidigare undersökning, gjord av opinionsinstitutet Sifo, ansåg 20 procent av MP-väljarna att Åsa Romson borde avgå, medan 47 procent tyckte att hon borde stanna. Den mätningen gjordes mellan 25 och 27 april, alltså i helhet före denna undersökning.