Mystiskt kokainbeslag hittat hos polisen

Uppdaterad 2018-05-29 | Publicerad 2018-05-28

Planterade polisen nio kilo kokain på den misstänkte narkotikakuriren Mauritz Anderssons båt?

Har detta knark, värt 30 miljoner kronor på gatan, över huvud taget funnits på båten?

Egendomligheterna som avslöjas i dokumentärserien ”Operation Playa”, som börjar sändas i SVT 1 på tisdagskvällen, är lika många som obehagliga.

En junikväll 2010 bordade fransk sjöpolis på initiativ av den svenska rikskriminalen ensamseglaren Mauritz Anderssons båt i Karibien.

Beslaget som gjordes var osannolikt. 1,4 ton kokain, värt runt två miljarder kronor på gatan.

Andersson fördes till Martinique, ett franskt departement i Västindien, där han häktades.

Svenska utredare var övertygade om att ensamseglaren endast var en kurir som ingick i en liga som leddes av Jonas Falk, en tidigare bankrånare som efter avtjänat straff emigrerat och som levde ett kringflackande och påkostat liv.

En utredning hade redan pågått i ett par år och för att kunna ställa ligan inför rätta var det avgörande att få hem Andersson till Sverige.

Åklagaren och förundersökningsledaren Karin Bergstrand flög några veckor efter gripandet tillsammans med en polis till Martinique för att övertyga fransmännen om att lämna ut honom.

Satte sig på tvären

Men den lokale domaren satte sig på tvären. Över ett ton kokain var en fjäder i hatten för honom. Vad hade Sverige med saken att göra? Båten var ju inte ens svenskregistrerad.

Karin Bergstrand kammade noll och åkte hem besviken. Utan ensamseglaren och jättebeslaget skulle det bli svårt, för att inte säga omöjligt, att ställa Falk inför rätta. Misstankar fanns det gott om, men de 1,4 tonen var det enda riktiga beviset.

Nu hände någonting väldigt egendomligt. Någonting som helt ändrade spelplanen.

Två poliser gjorde en kväll denna sommar husrannsakan på båten Gloria, förtöjd i Göteborg och ägd av Mauritz Andersson. I förpiken, under en säng, hittar de nio kilo kokain, värt 30 miljoner på gatan.

SVT har kommit över dokument som visar att åklagare Bergstrand nu skrev till den franska domaren och argumenterade för att fyndet gjorde Andersson till en svensk angelägenhet. Ensamseglaren, krävde hon, skulle lämnas ut till Sverige för lagföring.

Fotografier saknas

Hon fick sin vilja igenom. Några månader senare greps Jonas Falk i Colombia och skickades till Stockholm och Kronobergshäktet. Utredningen hade tagit avgörande steg. Knarkligan skulle slås sönder.
Men frågetecken kring de nio kilona är många.

• Beslag av den här typen ska dokumenteras på plats. Men inga fotografier finns. En av de två poliserna som genomförde razzian hävdar att han tog en bild med sin mobil, men att telefonen sedan gick sönder.

• Inga kriminaltekniker skickades till båten, trots att ett av de största fynden av kokain någonsin i Sverige just hade gjorts. I dokumentären har poliserna inget riktigt svar på varför så inte skedde.

• Dagen efter husrannsakan på båten kom polisen dit med en narkotikahund. Enligt utredarnas teori hade knarket befunnit sig ombord i två år. Men trots detta och trots att en av poliserna ska ha skurit upp en av påsarna markerade inte hunden någonstans på båten.

• Under ed i rättegång hävdade en av poliserna att de lämnade in de nio kilona på polisstationen i Göteborg samma kväll som fyndet gjordes. Men ingen polis som tjänstgjorde på stationen den kvällen har något minne av detta. Och om nu kokainet verkligen lämnades in så kvitterades inte beslaget, vilket strider mot reglerna.

Märkligheterna slutar inte med detta. Lagen stipulerade vid denna tid att knark ska destrueras senast sex månader efter fyndet. Men SVT kan visa att de nio kilona sex år senare fortfarande fanns kvar på Nationellt forensiskt centrum, NFC (tidigare SKL).

”Aldrig hänt tidigare”

Personal på NFC berättar för SVT:s reporter Bodil Appelquist att något likande tidigare aldrig har hänt och att beslaget på begäran av åklagare inte har förstörts.

När journalisten är på väg tillbaka till jobbet efter besöket ringer en person från NFC och säger att kokainet nu ska brännas.

Men av oklara anledningar skedde inte detta och först åtskilliga månader senare destruerades narkotikan. I varje fall hävdar NFC att det i dag är förstört.

Varför låg då nio kilo kokain kvar år ut och år in, helt i strid med reglerna?

– Den enda förklaringen jag kan tänka mig är att knarket var ett lån av exempelvis annan stats polismyndighet och att det skulle lämnas tillbaka, säger den pensionerade åklagaren Nils-Eric Schultz till SVT.

Åklagare Karin Bergstrand säger att hon måste ha glömt att ge order om att förstöra knarket.

Trots att en polis vittnade under ed i hovrätten om att han hittat kokainet ombord på Anderssons båt friades ensamseglaren på denna åtalspunkt av hovrätten.

Fanns de nio kilona någonsin på Gloria?