Gängledaren sköts till döds efter vild biljakt – nu döms två män för mordet

Publicerad 2018-06-27

Den 28-årige gängledaren sköts till döds efter en vild biljakt genom Bromma.

Nu döms två män till fängelse för inblandning i mordet – samtidigt som den 31-årige ledaren för Östberganätverket frikänns från mordmisstankarna.

Den 20 november förra året kraschade bilen på Bällstavägen i Bromma. Bakom ratten satt en 28-årig man. Han hade skjutits till döds, efter att en bil jagat och skjutit honom med automatvapen.

Den 28-årige mannen pekades ut som en ledargestalt i Bredängsnätverket, en kriminell gruppering i södra Stockholm.

De som kom att misstänkas för mordet kopplas i stället till det konkurrerande kriminella gänget Östberganätverket. Mordet på 28-åringen var ett i raden av flera mord och skjutningar mellan de två grupperingarna, i en konflikt som enligt polisen på allvar startade sommaren 2013.

Fem mord kopplas till kriget mellan gängen

Den nu mördade 28-åringen anklagade då, enligt polisen, en ung man kopplad till Östberganätverket för att ha stulit kokain – och mannen sköts sedan i benet.

Sedan 2013 kopplas sammanlagt fem mord och fem mordförsök till konflikten mellan de två gängen.

Sammanlagt har sju män kopplade till Östberganätverket åtalats för inblandning i mordet på 28-åringen, bland annat en 31-åring som pekats ut som ledare för gänget. Han och ytterligare fyra andra män har under rättegångens gång dock försatts på fri fot.

Dödade flickvän – döms på nytt

Efter att huvudförhandlingen avslutades satt enbart två män kvar i häktet: en 23-åring och en 24-åring. 24-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat vållande till annans död, efter att han 2012 sköt sin 17-åriga flickvän till döds. Då hävdade han att det rörde sig om ett vådaskott och han friades från mord och dömdes till tre års fängelse. Han förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret, bland annat för narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Också 23-åringen har dömts ett antal gånger tidigare, bland annat för vapenbrott och narkotikabrott.

Enligt åklagaren har 24-åringen först spanat på 28-åringens bostad och sedan beväpnat sig med ett automatvapen och sedan skjuta honom. Också 25-åringen har enligt åklagaren varit med i planeringen och hjälpt till att hitta ett bra ställe för attacken och sedan varit på plats vid brottsplatsen för att ”stärka skyttarna i deras uppsåt”.

Döms för mord

Nu döms 24-åringen till fängelse i 18 år och 25-åringen till tio års fängelse.

24-åringen döms för mord, försök till grov stöld samt framkallande av fara för annan, eftersom flera andra privatpersoner befann sig på platsen. Enligt rätten finns det flera försvårande omständigheter:

”Dessa är framför allt att (24-åringen) utförde mordet med ett livsfarligt skjutvapen,
att skjutningen utfördes dagtid, på öppen gata i tätbebyggt område där förbipasserande riskerade att skadas och att gärningen hade planerats och utfördes av flera gärningsmän i en gängrelaterad kriminell kontext”, står det i domen.

De övriga männen som åtalades frikänns från misstankarna om inblandning i mordet:

”Tingsrätten frikänner den 31-årige man som polis och åklagare pekat ut som ledare
för ett kriminellt nätverk med bas i Östberga, och de övriga fyra personer som var
åtalade för medverkan till mordet”, står det i domen.

Samtliga män nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln