Polisman misstänktes för våldtäkt – förundersökning nedlagd

avJohanna Rapp

KRIM

Polismannen misstänktes för våldtäkt – och greps i lägenheten där våldtäkten ska ha ägt rum efter att kvinnan larmat SOS.

Enligt kvinnans målsägandebiträde är bevisningen god, med bland annat läkarundersökningar som gjorts samma kväll.

Nu har åklagaren valt att lägga ner förundersökningen.

Tidigare i år träffades småbarnsmamman och polismannen på en bar i en stad i mellersta Sverige. Enligt kvinnan förändrades polismannen helt när de kommit hem – och hon har berättat hur han våldtog henne i lägenheten. Men kvinnan lyckades ringa SOS, varpå polisen kom och grep polismannen.

Polisen anhölls först – men han häktades aldrig.

Nu har Elisabeth Brandt, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, bestämt att förundersökningen ska läggas ner.

– Vi har genomfört en massa utredningsåtgärder bestående i att vi har hört vittnen och gjort en massa tekniska undersökningar och resultatet av det är att det inte finns någon stödbevisning för målsägandens uppgifter, Brandt.

”Mycket stödbevisning”

Elisabeth Brandt menar att det handlar om en ord mot ord-situation.

Kvinnans målsägandebiträde, Maria Wilhelmsson, anser däremot att det finns mycket stödbevisning som talar för kvinnans version. Hon lyfter bland annat fram läkarundersökningarna som ska ha gjorts senare samma kväll samt larmsamtalet kvinnan ringde.

– Jag har inte samma uppfattning som åklagaren utan jag menar att det finns väldigt mycket stödbevisning. Framförallt målsägandens skador. Hon berättar att hon har blivit våldtagen och utsatt för våld, att hon har blivit slagen och hon undersöks på en gång och hon har skador som styrker hennes berättelse, säger Wilhelmsson och tillägger:

– Sedan är det larmsamtalet där man kan höra henne gråta i bakgrunden och att hon säger nej och jag vill inte. Det tycker jag också styrker hennes uppgifter.

”Tycker en domstol ska prova”

Maria Wilhelmsson tycker att kvinnan lämnat en trovärdig redogörelse.

– Jag har varit med på förhör med målsäganden och min bedömning är att hon är trovärdig och att hon berättar detaljerat och nyanserat om det hon har varit med om. Jag tycker att en domstol ska prova det hela och att man ska väcka åtal, så mycket finns det definitivt. Sedan kan man inte veta vad som händer under en rättegång, säger hon.

Wilhelmsson har arbetat med många våldtäktsärenden under sina 20 år som brottmålsadvokat och säger att hon tycker att bevisningen i detta fall är gott jämfört med andra.

– Det finns mycket mer bevis i det här fallet än det brukar finnas i ett våldtäktsmål, och där brukar man gå vidare med häktning och folk blir även dömda på betydligt mindre bevisning än vad det här är. Så det är någonting konstigt med hela det här fallet, säger Maria Wilhelmsson.

Polismannen nekar till brott.

Detta är våldtäkt enligt lagen 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott