Akilov ska betala skadestånd på nästan 14 miljoner kronor

Publicerad 2018-06-07

Rakhmat Akilov ska betala ett skadestånd på nästan 14 miljoner kronor till offren i terrorattacken.

Däremot ska han inte betala kränkningsersättning till dödsoffrens anhöriga – något de krävt att få.

”Det betyder att de efterlevandes anspråk i denna del ska lämnas utan bifall”, står det i domen.

Nu har Rakhmat Akilov dömts till livstids fängelse för terroristbrott genom fem mord, 119 fall av försök till mord och 24 fall av framkallande av fara för annan. Han har också gjort sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse.

Han döms också till livstids utvisning.

Inför domen hade målsägande sammanlagt krävt skadestånd på sammanlagt över 20,6 miljoner kronor.

De anhöriga till dödsoffren begärde 300 000 kronor var: 150 000 kronor i ersättning för psykiskt lidande och 150 000 kronor för kränkning.

Att anhöriga kräver kränkningsersättning är ovanligt, det brukar bara vara direkta brottsoffer som får den typen av ersättning då anhöriga oftast inte anses ingå bland de som kränkts av den brottsliga handlingen.

Rakhmat Akilov har helt bestridit att utge kränkningsersättning till de efterlevande.

Får inte kränkningsersättning

Nu har rätten beslutat att de anhöriga till de avlidna inte kommer att få kränkningsersättning:

”... för att komma i fråga för kränkningsersättning måste brottet ha riktats mot den som begär ersättning”, står det i domen.

Vidare står det att:

”För att komma ifråga för kränkningsersättning krävs alltså att de efterlevande genom brott har utsatts för ett angrepp mot deras person, frihet, frid eller ära. Kopplingen mellan gärningsman och efterlevande måste således manifesteras i någon form av brotts- rubricering, t.ex. grov misshandel. De efterlevande har naturligtvis drabbats synnerligen hårt av Rakhmat Akilovs gärningar. Samtidigt fanns det som tingsrätten har nämnt ovan många andra personer på Drottninggatan den aktuella dagen, personer som inte omfattas av åtalet men som likväl har uppfattat situationen som mycket obehaglig och skrämmande”.

Rätten menar att den nuvarande lagstiftningen gör att de anhöriga inte kan få kränkningsersättning vid sidan av anhörigersättningen:

”Det betyder att de efterlevandes anspråk i denna del ska lämnas utan bifall”.

Mångmiljonbelopp i skadestånd

Sammanlagt ska Akilov betala skadestånd till offren på drygt 13,9 miljoner kronor.

De flesta av de övriga målsägandena har sökt om ersättning på 150 000 kronor avseende kränkning, om gärningen rubriceras som mordförsök, och i andra hand 30 000 kronor om brottet istället skulle rubriceras som framkallande av fara för annan.

De personer som utsatts för försök till mord ska få 125 000 kronor för kränkning. De som dessutom drabbats av allvarliga fysiska skador ska få 150 000 kronor i skadestånd.

Två personer som begärt att få skadestånd nekas.