Fastställer domen i terrormålet

Uppdaterad 2019-03-14 | Publicerad 2016-03-30

Åklagaren: "Det värsta jag har sett"

Göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan dömdes för terrorbrott efter två brutala mord i Syrien.

Männen, som nekar, överklagade domen.

Men i dag dömde även hovrätten dem till att tillbringa resten av sina liv i fängelse.

I december dömde Göteborgs tingsrätt Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, till livstids fängelse för terrorbrott.

Det ansågs fastställt att de båda deltog i morden på två tillfångatagna män i Syrien 2013.

Fruktansvärda scener

Morden dokumenterades på film.

Enligt tingsrätten i syfte att sprida skräck hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran, varför det skulle rubriceras som terrorbrott.

Filmena som spelades upp både i tingsrätten och när fallet togs upp även i hovrätten har beskrivits som fullständigt fasansfulla och visar hur de två mördade männen får sina halsar avskurna.

”Det är det värsta jag har sett under mina år som åklagare, och de börjar bli ganska många”, sa chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström i rättssalen.

Valde ut vapnet

Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30 anslöt sig till ett förband i Syrien som senare kom att klassas som en terrorgrupp. De nekar båda till att ha varit närvarande när morden ägde rum i samband med en offensiv utanför den syriska staden Aleppo.

Men enligt åklagaren Agneta Hilding Qvarnström var de inte bara på plats, utan hade avgörande roller i dådet.

32-åringen uppges ha valt ut platsen och instruerat de män som utförde dödandet. 30-åringen är den som ska ha valt ut vapnet.

– De har inte hållit i kniven, men i övrigt är de högst delaktiga och har inte gjort någonting för att stoppa gärningen, har hon tidigare sagt.

Fallet togs upp även i hovrätten som i dag meddelade sin dom.

De fastställer straffet och livstidsstraffen består.

Båda kommer överklaga

Hassan Al-Mandlawis advokat Lars Sakola säger att han inte talat med sin klient ännu.

– Det är svårt att kommunicera med honom på grund av hans allvarliga hjärnskada, men om han inte kan ta ställning till domen är det upp till mig att försöka få den prövad av Högsta Domstolen. Jag anser att såväl skuldfrågan som huruvida det ska bedömas som terroristbrott bör prövas.

Hans Gaestadius försvarar Al Amin Sultan. Också han säger att de kommer överklaga till Högsta Domstolen.

– Vi hoppas att HD tar upp både bevisfrågan och rättsfrågan. Bevisfrågan bygger ju på en bildjämförelse, som inte alltid är helt enkel och hovrätten har inte argumenterat kring den, utan ansluter sig bara till tingsrättens bedömning. Sedan handlar det om rubriceringen, om den ska vara terroristbrott.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds