Arbogakvinnan misstänks för mord på sin make

avLinda Hjertén, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Den 41-åriga kvinnans make hittades drunknad på en meters djup.

I dag under ett förhör fick hon veta att hon misstänks ha mördat honom.

– Hon förnekar brott, säger kammaråklagare Johan Fahlander vid Åklagarkammaren i Västerås.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade misstänkta för att ha mördat kvinnans 68-årige pappa och försökt mörda hennes 63-åriga mamma i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti i år. Båda förnekar brott.

Hittades drunknad

Parallellt med utredningen om mordet och mordförsöket bedrivs även en annan mordutredning – den om vad som hände kvinnans tidigare man.

Den 42-årige mannen hittades drunknad på en meters djup i Hjälmaren i augusti förra året, vid samma stuga där den 41-åriga kvinnans pappa ett år senare mördades och mamman skadades svårt.

Den där helgen i augusti var mannen där med den 41-åriga kvinnan och deras två små barn.

Först efter tolv timmar anmälde den 41-åriga kvinnan 42-åringen som saknad. Kvinnan ska ha sagt att hon lade sig för att vila när mannen gav sig ut med båten på kvällen. Hon somnade och vaknade först på lördagsmorgonen. Då slog hon larm.

Livförsäkring

Dödsfallet avskrevs först som en olycka, men efter att försäkringsbolaget If undersökt fallet kom nya uppgifter fram:

Strax före 42-åringens död hade någon tecknat en livförsäkring i mannens namn, utan hans vetskap. Den 41-åriga hustrun var förmåns­tagare. Hon skulle vid mannens död få 2,5 miljoner kronor.

När mannen dog i augusti 2015 gjorde kvinnan en skadeanmälan för att lösa ut livförsäkringen. Men försäkringsbolaget If anade oråd och startade en utredning. Den ledde till att de i juli i år beslöt att inte betala ut några pengar.

I somras meddelade överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg att hon ändrat polisens beslut och att man nu inlett en förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri.

Förnekar brott

Den 25 oktober begärde åklagarna i Arbogafallet tillstånd att få öppna mannens grav för att göra ytterligare en rättsmedicinsk undersökning av kroppen, något som är mycket ovanligt.

Den 14 november öppnades makens grav upp.

Vad den nya rättsmedicinska undersökningen gett är ännu okänt, likaså om det är resultatet från den som nu lett fram att den 41-åriga kvinnan i dag under ett förhör delgavs skäligen misstanke om mordet.

Klart är att hon förnekar brott.

För den 42-årige mannens anhöriga har det aldrig funnits någon tvekan om att dödsfallet inte var en olycka.

– Vi misstänkte direkt att han hade mördats och att hon (den 41-åriga kvinnan, reds anm.) låg bakom. Vi ringde polisen och berättade det. Det är klart att vi är besvikna på att inget mer gjordes då, men åtminstone verkar de titta ordentligt på det nu, har en anhörig till maken tidigare sagt till Aftonbladet.

”En tragedi för alla”

Enligt de anhöriga hade den 41-åriga kvinnan hotat döda sin make tidigare och han var rädd för henne, berättade han för dem vid flera tillfällen.

– Han sa att hon en dag pekade på ett träd på deras gemensamma tomt och sa: I det där trädet ska jag hänga dig, har en anhörig som hade regelbunden och tät kontakt med den nu avlidne mannen tidigare sagt.

En vän till den 41-åriga kvinnans familj och som känt henne länge säger att det inte kommer som någon överraskning att hon nu delgetts misstanke om den 42-årige mannens död.

– Hon kan gott sitta där hon sitter. Länge. Hon är väldigt manipulativ, har alltid varit det.

Han säger att både den avlidne makens och den 41-åriga kvinnans familj drabbats hårt.

– Det är en tragedi för alla, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM