Polisen om mordet på Elena: ”När det gäller motivet är vi vilsna”

avEvalisa Wallin, Isabelle Nordström

KRIM

Flera vittnen såg bilen som den misstänkte mördaren i hög hastighet körde från brottsplatsen. Med hjälp av iakttagelserna kom polisen på rätt spår i jakten på en gärningsperson.

Men trots månader av utredning är det fortfarande ett mysterium varför Elena Åsberg i Surahammar blev mördad.

– Han har inte klarlagt något motiv för oss, och vi har inte kunnat finna något motiv heller, säger kriminalinspektör Joachim Björk om den åtalade 31-åringen.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Lena Åsberg mördades i Surahammar.

En 31-årig man har åtalats misstänkt för mordet på Elena Åsberg den 1 augusti i år. I stämningsansökan listas bevisningen som består av en rad vittnen som sett den bil han körde den aktuella dagen, en bil som står på det företag som 31-åringen jobbade för.

– När händelsen skedde på återvinningscentralen fanns flera vittnen som oberoende av varandra gjorde iakttagelser gällande den här bilen som lämnade i hög hastighet. När man slog samman de vittnesförhören fick vi fram en bild av bilen och lyckades knyta bilen till ett företag utanför Västerås, säger Joachim Björk.

Polisen inledde spaning mot bilen och dagen efter mordet, den 2 augusti, greps 31-åringen och sitter sedan dess frihetsberövad.

Blod på bilen som mannen körde

Enligt stämningsansökan har man funnit blod från Elena Åsberg på en av 31-åringens strumpor, och blod från Elena Åsberg har även hittats på och i den bil han använde.

Han ska också ha eldat upp de kläder han bar dagen då mordet skedde, och rester av dessa har hittats av polisen. Men även om polisen är övertygade om att rätt person åtalats för mordet var det inte tekniska spår som var viktigast i jakten på mördaren.

– Den avgörande delen var de olika vittnenas iakttagelser i samband med händelsen, säger Joachim Björk.

Dagen efter mordet spanade polisen på bilen och upptäckte blodstänk på utsidan av den. Senare under kvällen 2 augusti beslagtogs bilen och 31-åringen greps och anhölls.

”Ganska talför” i förhör

Polisen beskriver 31-åringen som ”ganska talför” i förhör, i vart fall till en början och en bit in i utredningen. När det närmat sig åtal har han dock blivit mer tystlåten. Mannen har dock inte kunnat svara på varför mordet skedde.

– Han har varit på plats men har inget minne av att han skadat kvinnan så han förnekar brott, säger mannens försvarare Marie Fredborg.

Någon koppling mellan 31-åringen och Elena Åsberg har inte hittats utan polisen tror att första gången de träffas är vid återvinningsstationen den 1 augusti i år.

– När det gäller motivet är vi vilsna. Vi vet inte så mycket om motivet och det verkar inte han heller veta. Han har inte klarlagt något motiv för oss, och vi har inte kunnat finna något motiv heller, säger Joachim Björk.

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM