Erkänner att han styckade hustrun – frias igen för mord

avJohanna Rapp

Företagaren i 55-årsåldern erkände att han styckat sin hustrus kropp efter ett bråk – och menade att hon dött genom en olyckshändelse.

Tingsrätten frikände honom för mordet och nu fastställer hovrätten tingsrättens dom – och menar att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att han mördade hustrun.

Foto: POLISEN
Mannen visar under polisens rekonstruktion hur han hävdar att hustrun dött.

I april förra året anmäldes kvinnan, bosatt i Spånga, som försvunnen. Hon hade då redan varit försvunnen ett tag, utan att mannen anmält henne som saknad. Men tillslut reagerade andra närstående till kvinnan på att hon inte hördes av. Även Missing people var involverade i sökandet efter kvinnan – och mannen i 55-årsåldern deltog i sökarbetet.

Tillslut riktades istället misstankarna mot honom själv.

Maken har själv lämnat en berättelse över vad som hänt: han menade att hustrun väckte honom mitt i natten och att de började bråka. Under bråket påstod han att han knuffade henne så att hon föll bak och slog huvudet i soffbordets kant och avled på det viset. I en liten sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning, uppgav han att han sedan gömde hustruns kropp i sovrummet.

En vecka senare sa han sig stycka kroppen.

Alla kroppsdelar har inte återfunnits och man har därför inte kunnat fastställa dödsorsaken.

Kritik mot dom

Företagaren åtalades för att ha mördat sin hustru samt för brott mot griftefriden. Det sistnämnda erkände han medan han förnekat mord.

Tingsrätten valde att fria mannen för mord och istället döma honom för brott mot griftefriden, till fängelse i två år.

En dom som rättsexperten Sven-Erik Alhem tidigare uttalat sig kritiskt emot. Han menade att man – trots att inte dödsorsaken kunnat fastställas – borde ha kunnat döma mannen för mord.

– Utgången i Solna-fallet visar att det på något sätt lönat sig för den tilltalade att göra sig av med delar av kroppen, har Alhem tidigare sagt.

Frias för mord

Åklagaren hade yrkat på att hovrätten skulle döma maken för mord till 15 års fängelse.

Nu väljer Svea hovrätt att fastställa tingsrättens dom i ansvarsdelen och att mannen alltså ska dömas till två års fängelse för brott mot griftefriden.

Hovrätten menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till mord:

”Även i en situation där omständigheterna ger, eller synes ge,
begränsat utrymme för något alternativt händelseförlopp krävs det i regel att det finns stödjande bevisning som klargör de väsentliga delarna av det händelseförlopp som åklagaren gör gällande och som positivt knyter den tilltalade vid detta händelseförlopp”, står det i hovrättsdomen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solna

Brott