Kvinnliga mördare känner alltid sitt offer

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

En 41-årig kvinna sitter häktad för mord på sin make och sin pappa, och för mordförsöket på sin egen mamma.

Hon är en av sju kvinnor som misstänks ha mördat 2016.

Men de kvinnliga mördarna är ovanliga:

– Fall där kvinnor står för det dödliga våldet brukar ligga på tio procent och så har det varit sedan 1800-talet, säger forskaren Jenny Yourstone som har doktorerat i kvinnors kriminalitet.

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
41-åriga kvinnan misstänks för mord på sin make och sin pappa och för mordförsök på sin egen mamma.

”Hjälp, jag har hål i kroppen”

Klockan 23.13 den 3 augusti ringer en chockad 63-årig kvinna till polisen från en sommarstuga utanför Arboga.

Hon har då precis attackerats med kniv och hennes make ligger död i stugan.

Så uppdagas ett av årets mest uppmärksammade kriminalfall – det där parets 41-åriga dotter, tillsammans med sin 18-årige sambo, nu sitter häktad. Kvinnan är dessutom misstänkt även för att ha mördat sin make året innan i samma stuga.

Extremt ovanligt

Skulle hon vara skyldig till morden är hon en extremt ovanlig gärningsman: kvinna och dessutom mördare i två fall.

– Kan man binda henne till båda fallen så handlar det inte om en engångshändelse utan det finns en systematik i brottet och det är ovanligt. Jag säger inte att kvinnor inte kan planera sina brott för till exempel ekonomisk vinning men det är ovanligt, säger forskaren Jenny Yourstone som har doktorerat i kvinnors kriminalitet.

Den 30 januari i år kommer ett samtal till SOS från skånska Hjärup. Kvinnan som ringer låter chockad, uppskärrad och förtvivlad: ”Han brinner!”, skriker hon till larmoperatören.

Men den 47-åriga kvinnan häktades nästan genast, misstänkt för mordet på sin 53-årige make. I fredags, den 30 december, kom domen mot henne: 16 års fängelse för mord.

Använde yxa

Enligt åklagaren ska kvinnan först ha utsatt maken för kraftigt våld med en yxa, innan hon hällde bensin över honom och tände eld.

Kvinnan har under hela rättsprocessen nekat till brottet, och motivet är oklart. Men kvinnan hade skuld på över 900 000 kronor och berättade också i rätten att hon och barnen länge utsatts för kränkande behandling. Något som tingsrätten menade var en fölmildrande omständighet.

Mordet i parets hem i Hjärup är inte unikt, även om det kraftiga våldet kvinnan använde är ovanligt. Män begår många olika typer av mord. Kvinnor däremot mördar i mycket större utsträckning en partner i hemmiljö, där missbruk och kanske även en långvarig misshandelssituation finns i bakgrunden.

Har nästan alltid en relation till offret

– Framför allt har kvinnan som mördar nästan uteslutande en relation till offret, det ser vi ju i de flesta fall från förra året också. Sedan kommer andra närstående som barn, mamma eller pappa. Nästa steg är bekant. Det händer i princip nästan aldrig att en kvinna mördar någon som för henne är helt okänd, säger Yourstone.

Enligt Aftonbladets kartläggning över det dödliga våldet 2016 är en kvinna misstänkt eller dömd i sju av fallen.

– Det är inte en siffra som sticker ut, fall där kvinnor står för det dödliga våldet brukar ligga på tio procent och så har det varit sedan 1800-talet, säger Yourstone.

Publicerad: